ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν άρχισε ακόμα η εκκαθάριση!

13:53 - 06 Μαρ 2008 | Σχόλια Αγοράς
(update) Δεν έχει αρχίσει ακόμα η εκκαθάριση των συναλλαγών της 27-28 Φεβρουαρίου. Αυτό δηλώνουν στο "R" πηγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Aπό νωρίς το πρωί της Πέμπτης καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες να μη μείνει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κλειστή η «Σοφοκλέους». Εκκαθάριση συναλλαγών έχει να γίνει εδώ και μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 27 Φεβρουαρίου. Καλά ενημερωμένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που μένει προς εκκαθάριση είναι 160 εκατ. ευρώ και αφορά στις συνεδριάσεις των 27, 28 και 29 Φεβρουαρίου.

Στο δια ταύτα, χθες τα στελέχη της ΕΧΑΕ και του ΧΑ αναλώθηκαν σε σειρά συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τουλάχιστον ως αργά χθες το απόγευμα υπήρχαν κάποιες «διαβεβαιώσεις» από την πλευρά του σωματείου των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το προσωπικό ασφαλείας θα εργαστεί σήμερα κανονικά.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν θα προσέλθει στο πόστο του το προσωπικό ασφαλείας που έχει επιφορτιστεί με αυτή την υποχρέωση ή αν θα διοριστούν υπάλληλοι εκτάκτου ανάγκης από τη διοίκηση της τράπεζας.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι αντιδράσεις, δεδομένου ότι η απεργία τελεί υπό την αιγίδα της ΟΤΟΕ. Από εκεί και πέρα και υπό την προϋπόθεση ότι το όποιο προσωπικό ασφαλείας έχει αναλάβει υπηρεσία θα γίνουν οι εκκαθαρίσεις στις συναλλαγές των προαναφερομένων ημερών και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές της ημέρας στο ΧΑ.

Γεγονός που σημαίνει ότι η συνεδρίαση -αν ξεκινήσει- , θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, άγνωστο πόσο.

Το δεύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΕΧΑΕ έχει να κάνει με την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΧΑ να δεχθούν οι τράπεζες να φέρουν σε πέρας τη χρηματική εκκαθάριση. Όπως αποκάλυψε το R χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού διευθυντή του ΧΑ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ το «πράσινο φως» άναψε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξανδρος Πιλάβιος στον πρόεδρο του ΧΑ, Σπύρο Καπράλο.

Απορίας άξιον όμως είναι γιατί οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αντελήφθησαν στην αρχή της εβδομάδας και διεσύρθη ο εγχώριος χρηματιστηριακός θεσμός σε όλα τα ξένα μέσα οικονομικής ενημέρωσης.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.