ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τα ψηλά στα χαμηλά...

18:09 - 21 Απρ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Από το υψηλό ημέρας που ήταν λίγο μετά το άνοιγμα, η αγορά στο κλείσιμο βρέθηκε στο χαμηλό της ημέρας έχοντας διανύσει μία απόσταση σχεδόν 100 μονάδων. Η εγχώρια αγορά άνοιξε με σημαντική άνοδο και με κεκτημένη ταχύτητα από τη δυνατή κίνηση της Παρασκευής. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που δημιουργήθηκαν ήταν σημαντικά και πολλοί επενδυτές έσπευσαν να τα κατοχυρώσουν, οδηγώντας την αγορά χαμηλότερα.

Στην υποχώρηση βοήθησε και αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,36%, ενώ ο γενικός δείκτης κατά 1,35% κλείνοντας στις 4.025,73 μονάδες. Σημειώνεται πως ο γενικός δείκτης έγραψε υψηλό ημέρας στις 4.121,03 μονάδες (+0,99%)

Η είδηση της ημέρας βγήκε από τον τραπεζικό κλάδο. Λίγη ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης άλλαξε χέρια το 5,2% του ΤΤ σε τιμή υψηλότερη από την τρέχουσα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το πακέτο κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα. Η μετοχή κινήθηκε προς την τιμή που έγινε το πακέτο, αλλά στη δημοπρασία βρέθηκε στα 13 ευρώ.

Από τις μετοχές που αντιστάθηκαν στην πτώση ήταν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Μότορ Οιλ και ΕΛΠΕ κατέγραψαν άνοδο 5%. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης, Μαΐλλης, Forthnet (σύσταση αγοράς με τιμή στόχο 13 ευρώ από Citigroup), Unibrain (εγκρίθηκε η συγχώνευση με HOL), Ιντρακόμ (αναμένει οφέλη λόγω HOL), ενώ ανοδικά συνέχισε και η Κλουκίνας Λάππας.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές των δύο εισηγμένων λιμανιών, με τον ΟΛΘ όμως να ενισχύεται συγκριτικά περισσότερο.

Στον αντίποδα υποχώρησαν σημαντικά οι μετοχές των Τράπεζα Κύπρου, Coca Cola, Alpha Bank, METKA Eurobank και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 109 ενισχύθηκαν και 125 υποχώρησαν. Σημειώνεται πως FTSE 40 και FTSE 80 έκλεισαν με άνοδο ενώ απώλειες 1,72% κατέγραψε ο FTSE 20.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 387 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να απορροφούν 114 εκατ. από τον συνολικό τζίρο. Λόγω Πάσχα ο τζίρος αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και στις επόμενες συνεδριάσεις.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.