ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ήρθε η Ανάσταση...

18:36 - 24 Απρ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Mε θετικό πρόσημο, έστω και οριακά 0,48% σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, οι συναλλαγές την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασαν αύξηση 11,48%, διαμορφούμενες στα 320,7 εκατ. ευρώ. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15%, στις 4.061,24 μονάδες, «στηριζόμενος» κυρίως από την αντίδραση των τραπεζών και του ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι η μετοχή του ΟΤΕ, υπό το βάρος των πληροφοριών ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ναυγήσει το deal της κυβέρνησης με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom, απετέλεσε το βαρίδι της αγοράς.



Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με κέρδη, 129, έναντι 99 που υποχώρησαν και 51 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 297,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 102,390 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, με σημαντικότερο το «γύρισμα» στη MIG, καθώς διακινήθηκαν 16,5 εκατ. τεμάχια στα 5,12 ευρώ.

«Οι αγορές δεν έχουν βρει το βήμα τους», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Praxis Sec. κ. Δ. Παπαριστείδης, προσθέτοντας ότι, « δεν υπάρχουν δυνάμεις για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση εν μέσω bear market rally».

Ο ίδιος πάντως, εκφράζοντας την άποψή του για την επενδυτική στυρατηγική, θεωρεί ότι, « το βάρος θα έπρεπε να πέσει φέτος σε μετοχές του κλάδου της ενέργειας και σε μετοχές που εμφανίζουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις».

Την ίδια ώρα, διευρύνονται οι απώλειες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά τη νέα βουτιά στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο στις ΗΠΑ, οι οποίες βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.

Aκόμα, τα μεικτά οικονομικά αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές αναφορικά με τα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας.

Η νέα βουτιά στις πωλήσεις νέων κατοικιών, πουυποχώρησαν 8,5% το Μάρτιο, στις 526.000, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των 16 ετών, δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Επίσης, απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Motorola, καθώς οι ζημιές που ανακοίνωσε στο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου, ενώ βουτιά σημείωσαν και οι πωλήσεις της, καθώς η εταιρεία χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς από ανταγωνίστριές της όπως η Apple και η Nokia.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές της ανήλθαν στα 194 εκατ .δολάρια ή 9 λεπτά ανά μετοχή. Επίσης ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών.

ΟΤΕ και MIG βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, έπειτα από τις πληροφορίες περί ακύρωσης του deal της Deutsch Telekom με τη κυβέρνηση.

Η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε κατά 2,09%, στα 18,70 ευρώ με όγκο 1,067 εκατ. τεμάχια, ενώ πτώση 1,15% σημείωσε η μετοχή της MIG, στα 5,18 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν χθες ότι οι πιθανότητες να υπάρξει η συμφωνία υπάρχουν ακόμη, αλλά πλέον είναι πολύ μικρότερες.

Επίσης έδιναν περιθώριο για μια αναβίωση των ελπίδων για μια συμφωνία μέσα από τις συνομιλίες που θα (ίσως) επαναληφθούν από την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται η δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Τράπεζες

Χλιαρή έως... θετική ήταν η εικόνα των τραπεζών. Σε έκθεσή της η Lehman Brothers επαναδιατύπωσε την εμπιστοσύνη της για τον κλάδο.

Η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,73%, στα 33,04 ευρώ με όγκο 1,278 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς κατά 1,57%, στα 20,74 ευρώ με 1,197 εκατ. τεμάχια και η Eurobank κατά 0,42%, στα 19,20 ευρώ με 571 χιλιάδες τεμάχια.

Μικρές απώλειες 0,10% σημείωσε η Alpha Bank, κλείνοντας στα 20,88 ευρώ, διακινώντας 728 χιλιάδες τεμάχια.
 
Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για τον ΟΠΑΠ κατά 3,25%, στα 24,78 ευρώ και 472 χιλιάδες τεμάχια.

Η μετοχή προσελκύει τους επενδυτές, λόγω της υψηλής μερισματικής της απόδοσης, αλλά και των επικείμενων εσόδων από το «Στοίχημα», λόγω Euro.

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχώρισαν οι μετοχές της Μαϊλλης (προσδοκίες για καλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου), που ενισχύθηκε κατά 14,10%, Μυτιληναίος κατά 1,42%, στα 8,56 ευρώ, Betanet κατά 2,86% με 276 χιλιάδες τεμάχια, αλλά και οι μετοχές των ΟΛΘ, Σίδμα και Δρομέας.

 

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.