ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διόρθωση με υποσχέσεις αντίδρασης...

18:36 - 05 Μαϊ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Δύο στοιχεία αφήνουν υποσχέσεις για την επόμενη μέρα στο Χ.Α. Το πρώτο συνδέεται με τις χαμηλές συναλλαγές που αποτελούν, τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο από την αρχή του χρόνου (στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ), καθώς διακινήθηκαν 218,292 εκατ. ευρώ, που σημαίνει, τόσο επιφυλακτικότητα, όσο και ότι οι αγοραστές της περασμένης εβδομάδας παραμένουν στις θέσεις τους. Το δεύτερο στοιχείο συνδέεται με την εικόνα του ταμπλό, που, ενώ η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν πτωτική, υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στις μετοχές που υποχώρησαν και αυτές που ενισχύθηκαν. Χαρακτηριστικά, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 120 υποχώρησαν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός, 116, εμφάνισαν άνοδο, με 54 αμετάβλητες.

Τα δύο αυτά στοιχεία δίνουν δειλές ελπίδες στους αναλυτές ότι η αντίδραση προς την τεχνική αντίσταση των 4.400 - 4.500 μονάδων, μπορεί να συνεχιστεί, έστω κι αν οι ρυθμοί είναι χαμηλοί.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 0,57%, στις 4.279,13 μονάδες, ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν μόλις στις 4.271 μονάδες. Επίσης, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το υψηλό διμήνου, που ηταν και το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, οι 4.303 μονάδες.

Profit taking εκδηλώθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αποτέλεσμα της ανόδου των αγορών τη περασμένη εβδομάδα, δίνοντας την αίσθηση ότι το bear market rally δεν έχει τελειώσει, όπως επικαλείτο η Morgan Stanley σε τελευταία έκθεσή της, αλλά συνεχίζεται.

Υπό πίεση βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά την είδηση ότι η Microsoft απέσυρε τελικά την προσφορά της για την Yahoo που έθεσε σε πτωτική τροχιά της μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους.
 
Τους δείκτες πιέζει χαμηλότερα και η Countrywide, μετά τη σύσταση αναλυτή ότι η Bank of America πρέπει να αποσύρει την προσφορά της για την εταιρία.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,18% στις 13.035,16 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,26% στις 2.483,03 μονάδες. Σήμερα δεν πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις στο δείκτη S&P λόγω αργίας.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μετοχές της Yahoo, οι οποίες ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρίσκονται στο -19%. Η Microsoft ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως αποσύρεται από την διεκδήκηση της Yahoo. Ούτε η νέα βελτιωμένη κατά 5 δισ. δολάρια προσφορά της έγινε δεκτή από τους ιδρυτές της Yahoo.

Στην ανακοίνωση της τονίζεται, πως δεν κάτεστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα όσον αφορά το τίμημα και οτι δεν θα προχωρήσει σε πρόταση επιθετικής εξαγοράς. Ανάλογο είναι το κλίμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τους δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να κινούνται με μεικτά πρόσημα. Κλειστή είναι η αγορά του Λονδίνου λόγω αργίας.
 
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει οριακή άνοδο 0,02% στις 5.070,84 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,10% στις 7.035,93 μονάδες.

Κύκλοι της αγοράς στην Αθήνα, σχολιάζουν πως εξαιτίας του γεγονότος ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστό, συνέβαλε στη μείωση του τζίρου στο Χ.Α.

ΟΤΕ και αποτελέσματα

Τον τόνο στις επόμενες συνεδριάσεις, πέρα από τη διεθνή συγκυρία, αναμένεται να προέλθουν από δύο «μέτωπα». Το πρώτο είναι του ΟΤΕ και οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία με το Δημόσιο και το δεύτερο τα αποτελέσματα.

Από το υπουργείο Οικονομίας έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έδωσε το «πράσινο φως» στους συμβούλους του να συντάξουν τους όρους της συμφωνίας με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται, εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από την άλλη, αύριο η Eurobank ανοίγει το χορό των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τόσο του τραπεζικού κλάδου, όσο και των μετοχών του 20άρη.

Σε έκθεσή της η Credit Suisse χαρακτηρίζει ελκυστικά αποτιμημένη τη μετοχή της Eurobank, καθώς διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 8,9 φορές. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ισχυρές καθώς η μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή την περίοδο 2007-10 είναι 21,9%. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και την τιμή στόχο των 26 ευρώ.

Για το πρώτο τρίμηνο αναμένει 216,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,3%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 405,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16,3%. Η μετοχή τη Δευτέρα υποχώρησε σε ποσοστό 1,46%, στα 20,20 ευρώ και όγκο μόλις 488 χιλιάδων τεμαχίων.

Στην ΕΤΕ, κατά τα άλλα, οι πιέσεις εντάθηκαν με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,49%, στα 37,14 ευρώ και όγκο 1,482 εκατ. τεμαχίων, της Alpha κατά 1,68%, στα 22,22 ευρώ και της Πειραιώς, λιγότερο, κατά 0,88%, στα 22,40 ευρώ.

Κέρδη 0,62% για τον ΟΤΕ, στα 19,52 ευρώ με 945 χιλιάδες τεμάχια, ενώ βρέθθηκε και πιο ψηλά μέσα στη μ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.