ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακούραστοι οι πωλητές συνεχίζουν το έργο τους

11:56 - 15 Ιουλ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν και σήμερα οι πωλητές στο ΧΑ, με την αγορά να ανοίγει με σημαντικές απώλειες και ευθυγραμμισμένη με τα όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε με χαρακτηριστική άνεση κάτω από τις 3.300 μονάδες με τις συναλλαγές να παραμένουν περιορισμένες.

Αφαντοι είναι οι αγοραστές στο ταμπλό και οι μικρές εντολές αγοράς που τοποθετούνται στο σύστημα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν τις αθρόες ρευστοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά και γεννιέται το ερώτημα, πόσος θα ήταν ο όγκος των πωλητών αν έβρισκαν αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα; Πόσες μετοχές άραγε θέλουν να πουλήσουν;

Από την εγχώρια αγορά απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και έτσι η αγορά ακολουθεί τις διαθέσεις των ξένων αγορών. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα βρεθούν στο επίκεντρο. Σημειώνεται πως την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσμα η JP Morgan και η Merrill Lynch και την Παρασκευή η Citigroup, ενώ την επόμενη βδομάδα ανακοινώνει η Bank of America. Τί θα δώσουν στη δημοσιότητα άραγε αυτές οι τράπεζες;

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ η επενδυτική κοινότητα αναμένει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ.

Οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να βρίσκουν ελκυστικές τις ελληνικές μετοχές αλλά εμφανίζονται ταυτόχρονα και πωλητές σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η Citigroup αν και μείωσε λίγο την τιμή στόχο για την Jumbo σημειώνει πως αγοράζει δυνατά τη μετοχή καθώς έχει ρυθμό αύξησης κερδών διπλάσιο από τον πολλαπλασιαστή κερδών. Όμως η μετοχή βρίσκεται 9 ευρώ χαμηλότερα από τη νέα μειωμένη τιμή στόχο.

Ο γενικός δείκτης χάνει 2% με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 25 εκατ. ευρώ και την πλειονότητα των μετοχών να είναι σε αρνητικό έδαφος. Ο ΟΤΕ βρίσκεται και πάλι κάτω από τα 15 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΑΤΕ κάνει πράξη λίγα σεντς πάνω από τα 2 ευρώ. Η Εθνική χάνει 3%, ενώ Κύπρου, Ιντραλότ και Alpha Bank έχουν απώλειες με υψηλό όγκο. Περίπου μία ανοδική μετοχή συναντάμε για κάθε 9 πτωτικές και πρέπει να σημειωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός μετοχών δεν έχει κάνει ακόμα πράξη.

Στις μετοχές που καταγράφουν άνοδο με συναλλαγές που δεν είναι μηδενικές σχεδόν, βρίσκουμε την Ιμπέριο η οποία ενισχύεται 5,68% και πρόκειται να δώσει δωρεάν μετοχές, την ΕΥΑΘ και την Τεγόπουλος. Από τα βαριά χαρτιά οριακά κέρδη καταγράφει η Μότορ Οιλ.

Γ.Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.