ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτα σταθεροποίηση και μετά βλέπουμε...

12:58 - 21 Ιουλ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι διακυμάνσεις του γενικού δείκτη είναι οριακές, καθώς έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα συναλλαγών κινήθηκε μεταξύ των 3.399 – 3.71 μονάδων και λίγο πιο πριν διαπραγματευόταν στις 3.396 μονάδες με ανεπαίσθητες απώλειες 0,3%. Μικρές είναι οι απώλειες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το δεύτερο τρίμηνο, υπαγορεύουν εγκράτεια στις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αθήνα, τη στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συζητούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα, στη δίνη της διεθνούς κρίσης έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με τη Κομισιόν να αξιώνει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό οι μαύρες τρύπες των ΟΤΑ και των νοσοκομείων.

Η εξέλιξη αυτή, αν γίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει πολύ απλά ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί. Προφανώς όμως, επειδή η τάση στο χρηματιστήριο ΄ρχεται από το εξωτερικό, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αναζητεί κίνηση πάνω από τις 3.400 μονάδες.

Οι συναλλαγές, λόγω περιόδου κιόλας, εν μέσω θέρους, κρίνονται υποτονικές, καθώς ανά λεπτό εισρέουν στο σύστημα 472 χιλιάδες ευρώ, με τον συνολικό τζίρο στα 52,1 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας ενισχύεται σημαντικά, καθώς είχε υποαποδώσει κατά το προηγούμενο διήμερο ανόδου των τραπεζικών χαρτιών. Λίγο πιο πριν ενισχυόταν κατά 5,16%, στα 2,24 ευρώ με 353 χιλιάδες τεμάχια.

Αντίδραση και για την Marfin Popular, στα 4,62 ευρώ, περιορισμός απωλειών παρατηρείται στην ΕΤΕ, με τη μετοχή στα 29,90 ευρώ, ενώ οριακά σε θετικό πεδίο κινούνται Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

Κάθετη είναι η πτώση και πάλι στον ΟΤΕ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για παραίτηση του κ. Π. Βουρλούμη, καθώς η στήριξη της κυβέρνησης, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές είναι χλιαρή, ενώ σε αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Εν αναμονή των προσφορών στον ΟΛΘ, η μετοχή του Οργανισμού ενισχύεται κατά 3,45%, στα 35,38 ευρώ, ενώ εντολές αγορών έχουν βγει στο Μυτιληναίο, μετά την θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προώθηση της επένδυσης της Endessa Ηellas στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Η μετοχή αντιδρά πάνω από τα 8 ευρώ. Από τα small caps ενισχύονται ΕΒΖ, Ιντρακάτ, Φουρλής, Altec, Αγροτική Ασφαλιστική, Σαράντης και Kleeman.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.