ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις σε όλο το ταμπλό- Απειλούνται οι 3.200 μονάδες

12:06 - 28 Αυγ 2008 | Σχόλια Αγοράς
Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στο ταμπλό, ενώ τα πρώτα σχόλια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ.Αλογοσκούφης κρίνονται αρνητικά από τους περισσότερους αναλυτές. Το trading γίνεται πιο δύσκολο λένε οι αναλυτές, που απορούν γιατί οι ζημιές δεν συμψηφίζονται.

Επιπλέον η φορολόγηση των μερισμάτων ρίχνει τη μερισματική απόδοση του ΧΑ και θα πλήξει εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση. Η ΔΕΗ απογοήτευσε και πέφτει 4,50%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται ο ΟΤΕ μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η εγχώρια αγορά καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών αγορών. Ο γενικός δείκτης χάνει 1,21% και βρίσκεται μόλις 4 μονάδες υψηλότερα από το επίπεδο των 3.200 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών παραμένει χαμηλή, αλλά η Merrill Lynch σημειώνει πως περιμένει αύξηση του όγκου μετά την κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων. Η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται μετά από αυτή την εξέλιξη.

ATE Bank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Eurobank και Σιδενόρ υποχωρούν σημαντικά ανεβάζοντας τις απώλειες των δεικτών όπου συμμετέχουν. Ο 20άρης χάνει 1,45% και βρίσκεται κάτω από τις 1.740 μονάδες ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη.

Η Alapis που ανακοίνωσε αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων ενισχύεται άνω του 2%, ενώ θετικά αντιδρά και η ΕΥΑΘ μετά τα καλά αποτελέσματα που δημοσίευσε.

Η πλειονότητα των μετοχών καταγράφει απώλειες με την αξία των συναλλαγών να είναι χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ. Η Altec ενισχύεται σημαντικά μετά και την προτροπή της ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ να ανοίξει τα κυκλώματα. Ενισχύεται αντανακλαστικά και η Forthnet που πιέστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πάντως φαίνεται πως σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία τα αποτελέσματα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα και πολλοί χρηματιστές ανησυχούν με την επιβολή φόρου υπεραξίας καθώς εκτιμούν πως θα μειωθούν πολύ οι συναλλαγές τους, ενώ πιστεύουν πως θα συρρικνωθεί και η πελατεία τους. Ένα ερώτημα που θέτουν είναι ποιος θα κληθεί να ενημερώνει το… κράτος για τα αποτελέσματα των συναλλαγών των πελατών. Σύμφωνα με πληροφορίες το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η ΕΧΑΕ η οποία θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα προγράμματα. Το κόστους είναι αυξημένο και γι’ αυτό θα το αναλάβει η ΕΧΑΕ και μέσω της εκκαθάρισης θα γίνεται η επιβολή του φόρου. Εκεί βέβαια που υπάρχουν κέρδη.

Γ.Κ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.