ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτά είναι τα αμυντικά χαρτιά..

01:22 - 21 Οκτ 2008 | Σχόλια Αγοράς
«Ταμπουρωθείτε», τονίζουν όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι, γκουρού, αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και οχυρωθείτε από την κρίση. Η όρεξη για ρίσκο είναι πλέον στο ναδίρ με τους επενδυτές να αναζητούν μανιωδώς ασφάλεια και το παράδειγμα της πρόσφατης πορείας της αγοράς του χρυσού αποτελεί ίσως την ισχυρότερη ένδειξη. Οι αγορές στην πλειοψηφία των συνεδριάσεων βουλιάζουν, η οικονομία βαδίζει με βήμα ταχύ προς την ύφεση, η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η μεταβλητότητα κάνει πάρτι και οι επενδυτές οδηγούν στην ομίχλη χωρίς φώτα. Ορατότης μηδέν, χρηματιστηριακά, επενδυτικά, οικονομικά.

Την στιγμή που θα έπρεπε να οργανώνουμε την στρατηγική του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους και να καταστρώνουμε τα επενδυτικά μας σχέδια για το 2009, μετά από ένα από τα πιο ευμετάβλητα τρίμηνα στην ιστορία, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Και το μόνο που είναι βέβαιο πια είναι η αβεβαιότητα.

Σε αυτό το κλίμα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς ποιες μετοχές εμφανίζουν αμυντικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μειωμένο ρίσκο στις (έντονες πια) διακυμάνσεις της αγοράς και που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πλέον η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να παραμείνουν εκτεθειμένοι στις αγορές.

Το ρίσκο μιας μετοχής μετράται από τον συντελεστή beta, το σημείο αναφοράς του οποίου είναι η μονάδα. Οταν δείκτης beta μιας μετοχής ξεπερνά την μονάδα, δείχνει πως η μετοχή έχει επιθετικά χαρακτηριστικά οπότε κινείται πιο έντονα από ότι το σύνολο της αγοράς. Δηλαδή μια μετοχή με δείκτη 1,5 σημαίνει πως για κάθε άνοδο του γενικού δείκτη κατά 1% αυτή κερδίζει 1,5%, ενώ για κάθε πτώση του γενικού δείκτη κατά 1% αυτή χάνει περισσότερο από ότι το σύνολο της αγοράς δηλαδή 1,5%, κινείται με άλλα λόγια πιο επιθετικά. Αντίθετα, μια μετοχή με beta 0,5 σημαίνει πως κερδίζει 0,5% στην άνοδο κατά 1% της αγοράς, αλλά όμως χάνει λιγότερο, 0,5%, στην πτώση κατά 1% της αγοράς, κινείται με άλλα λόγια αμυντικά.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει πληθώρα αμυντικών μετοχών. Για παράδειγμα, από τον δείκτη FTSE-20 συντελεστή beta μικρότερο της μονάδας έχουν οι Tιτάν, MIG, Ελλάκτωρ, Tαχ. Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Coca Cola, ΟΠΑΠ και EΛΠΕ.

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση και τον 40άρη, οι Βωβός, Eurobank Properties, Βασιλόπουλος, Proton Bank, Μινωϊκές, Euromedica, ΕΥΑΘ, ΔΟΛ,ΕΥΔΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Υγεία, Sarantis, Ανέκ, Geniki Bank, ιατρικό Αθηνών, Fourlis Holdings και J&P Αβαξ παρουσιάζουν αμυντικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, από τον 80άρη, η πλειοψηφία των μετοχών παρουσιάζει αμυντικές διαθέσεις, όπως οι: Aστικά Ακίνητα, Δάιος, Ελινόιλ, Μπενρουμπή, Καράτζη, Πετρόπουλος, Τεγόπουλος, Eurodrip, Moda Bagno, Fashion Box, Creta farm, KAE, Reds, Μπήτρος, Mevaco, Αλλατίνη, Newsphone, Πήγασος, Αττικές Εκδόσεις κ.α.

Δειτε τα αναλυτικά στοιχεία όλες τις μετοχές στον πίνακα.

K. Ελευθερίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.