ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δυσοίωνη προειδοποίηση του Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα

20:46 - 28 Ιαν 2022 | Νομίσματα
Η δυσοίωνη προειδοποίηση του Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman έκανε μια δυσοίωνη προειδοποίηση για την ασταθή αγορά κρυπτονομισμάτων, συγκρίνοντάς την με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στις ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο γνώμης για τους New York Times την Πέμπτη, ο Krugman είπε ότι «βλέπει άβολους παραλληλισμούς» μεταξύ της κρυπτογράφησης και της συντριβής του αμερικανικού subprime, που γονάτισε ολόκληρη την αγορά κατοικίας και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση 2007-2008.

Η κρίση των subprime ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα των τραπεζών που χορηγούσαν δάνεια σε άτομα υψηλότερου κινδύνου, σε μια εποχή που τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύονταν στα ύψη. Μόλις κορέστηκε η αγορά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρέθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια ανίκανοι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για τους δανειστές.

Ο Krugman υποστηρίζει ότι οι επενδυτές κρυπτογράφησης έχουν βασικό στόχο το εύκολο κέρδος, χωρίς να κατανοούν πραγματικά τους κινδύνους που εμπεριέχονται.  

Ωστόσο, ο βραβευμένος με Νόμπελ δεν είναι πεπεισμένος ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν συστημικό κίνδυνο: «Οι αριθμοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να το κάνουν αυτό». Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα έχουν, πάντως, υποχωρήσει απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Σε τιμή λίγο πάνω από 37.000 $, το κορυφαίο νόμισμα στον κόσμο έχει επί του παρόντος περίπου 46% από το υψηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου, σχεδόν 69.000 $. Στο αποκορύφωμα, ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης άξιζε συνολικά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 28 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.