ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NFT συγκέντρωσε πάνω από 6,7 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία

09:43 - 04 Μαρ 2022 | Νομίσματα
NFT συγκέντρωσε πάνω από 6,7 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία
Ένα NFT της σημαίας της Ουκρανίας έχει συγκεντρώσει πάνω από 6,7 εκατομμύρια δολάρια για την άμυνα της χώρας καθώς οι δωρεές κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να συρρέουν μετά τη ρωσική εισβολή.

Η προσπάθεια διοργανώθηκε από το UkraineDAO, μια πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη ενός μέλους της ρωσικής ομάδας ακτιβιστών και του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Χιλιάδες χρήστες υπέβαλαν προσφορές για μερίδιο της ψηφιακής εικόνας, λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι δέχεται πλέον δωρεές κρυπτονομισμάτων.

Ο κόσμος της τέχνης έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της Ουκρανίας, ακυρώνοντας παραστάσεις και κόβοντας οποιοδήποτε σχέση με τη Ρωσία.

Η πώληση προσέλκυσε πάνω από 3.200 μεμονωμένες συνεισφορές σε 72 ώρες, που ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από 2.258 Ethereum (που ισοδυναμεί με περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η δημοπρασία την Τετάρτη). Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι όλα τα χρήματα θα διατεθούν στο «Come Back Alive», μια εκστρατεία υποστήριξης του στρατού της Ουκρανίας.

Οι δωρητές θα λάβουν tokens (μάρκες) ανάλογα με το μέγεθος της συνεισφοράς τους. Όπως και οι μέτοχοι, θα μπορούν να ψηφίζουν για μελλοντικές πωλήσεις του NFT, αν και η UkraineDAO είπε ότι ελπίζει να «αποθαρρύνει» τους ανθρώπους να διαπραγματεύονται μετοχές και προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να τις κρατήσουν «ως υπενθύμιση των συνεχιζόμενων ανθρωπιστικών αναγκών του κόσμου μας».

Γιατί την ουκρανική σημαία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του UkraineDAO, τα μέλη του είχαν σκεφτεί να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης, αλλά αποφάσισαν ότι η επιλογή του NFT «πρέπει να είναι σύμβολο του ουκρανικού λαού παρά να επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή αισθητική».

Η Νάντια Τολοκονίκοβα των Pussy Riot, η οποία συνεργάστηκε με την πλατφόρμα NFT CXIP, το στούντιο ψηφιακής τέχνης Trippy Labs και τη διαδικτυακή κολεκτίβα PleasrDAO, δήλωσε ότι η ουκρανική σημαία «μας ενώνει».

«Αποφύγαμε σκόπιμα να προσθέσουμε τη δική μας τέχνη σε αυτό. Κατά κάποιο τρόπο είναι η ισχυρή εννοιολογική καλλιτεχνική μας δήλωση», είπε η Τολοκονίκοβα, η οποία συγκαταλέγεται στους πιο θερμούς επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετική αισθητική, αλλά δεν έχει να κάνει με το τι χρώμα προτιμάμε, αλλά με το να ενωθούμε για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

Το κρυπτονόμισμα έχει αναδειχθεί ως σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε βασικές πόλεις. Η εταιρεία ανάλυσης Blockchain Elliptic, η οποία παρακολουθεί τις δωρεές κρυπτονομισμάτων που γίνονται τόσο στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και σε ΜΚΟ που υποστηρίζουν τον στρατό της χώρας, έχει καταγράψει πάνω από 72.000 συναλλαγές αξίας περίπου 47 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τετάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.