ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων σημαίνει μεγαλύτερη κυβερνητική διαφθορά

09:37 - 04 Απρ 2022 | Νομίσματα
Ευρύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων σημαίνει μεγαλύτερη κυβερνητική διαφθορά
Ποια είναι η συσχέτιση μεταξύ της διαδεδομένης χρήσης κρυπτονομισμάτων και της κυβερνητικής διαφθοράς; Σύμφωνα με έρευνα, άμεση.

Η ιστοσελίδα Finder.com ρώτησε 54.534 άτομα σε 27 χώρες. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν ότι οι 10 χώρες με πολίτες που έχουν θετικότερη άποψη για τα κρυπτονομίσματα έχουν όλες βαθμολογία στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς μικρότερη από 50 στα 100. Είναι επίσης φτωχές χώρες, με μέσο ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 10.000 δολάρια.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) μετρά την αντίληψη για την κυβερνητική διαφθορά εντός μιας χώρας και καταρτίζεται στατιστικά από τη Διεθνή Διαφάνεια. Οι χαμηλότερες τιμές υποδηλώνουν μεγαλύτερη αντιληπτή διαφθορά, ενώ οι υψηλότερες βαθμολογίες αποκαλύπτουν αντιλήψεις για καθαρές και διαφανείς κυβερνητικές πολιτικές.

Η έρευνα του Finder διαπίστωσε ότι οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι είναι πιο πιθανό να πουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή επένδυση είναι η Νιγηρία (87%), η Βενεζουέλα (81%), η Γκάνα (78%), η Κένυα (77%) και οι Φιλιππίνες (73%).

Στην κατάταξη των πιο διαφανών χωρών, αυτές οι χώρες βρίσκονται όλες στο τέλος της λίστας, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Η καλύτερη κατάταξη είναι της Γκάνας που βρίσκεται στην 73η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι χώρες με πολίτες που δεν είναι τόσο «ζεστοί» όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι οι Γερμανία (17%), Σουηδία (18%), Νορβηγία (20%), Καναδάς και Ιαπωνία (24% η καθεμία). Όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στο πρώτο μισό της κατάταξης, με τη Σουηδία και τη Νορβηγία στην τέταρτη θέση της γενικής.

Οι... πρωταθλήτριες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνών του Finder, Γκράχαμ Κουκ, καθώς τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν στους ανθρώπους έναν τρόπο να συναλλάσσονται εκτός των κυβερνητικών ελέγχων, όσοι ζουν σε περιοχές όπου η εμπιστοσύνη στα χρηματοοικονομικά και ρυθμιστικά συστήματα είναι χαμηλότερη είναι πιο πιθανό να θεωρούν τα κρυπτονομίσματα καλή επένδυση.

Ο Κουκ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με χαμηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, είναι πιθανό οι άνθρωποι να αναζητούν τρόπους για να οικοδομήσουν τον δικό τους πλούτο, ενώ παρακάμπτουν τις οικονομικές εντολές της κυβέρνησής τους για τα οικονομικά.

Εδώ τα κρυπτονομίσματα γίνονται ελκυστική επένδυση επειδή οι κυβερνήσεις δεν ρυθμίζουν την κρυπτογράφηση, είναι αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα».

Επισημαίνει ότι τα μειονεκτήματα της αποκεντρωμένης φύσης των κρυπτονομισμάτων είναι η υψηλή μεταβλητότητα και η εγκληματική δραστηριότητα.

«Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν οπαδούς παγκοσμίως και με τον συνεχή ενθουσιασμό για την τεχνολογία blockchain, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μέρος του μέλλοντος της χρηματοδότησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 30 κορυφαίων χωρών βάσει ΔΤΚ δεν υπάρχει καμία από την Αφρική, με την Ευρώπη σαφώς να προηγείται όλων ως ήπειρος. Στην τελευταία 30άδα, από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής αποτελούν την πλειοψηφία, χωρίς καμία από την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.