ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Greenpeace: Εκστρατεία για να περιορίσει τη χρήση ενέργειας εξόρυξης Bitcoin

08:23 - 05 Απρ 2022 | Νομίσματα
Greenpeace: Εκστρατεία για να περιορίσει τη χρήση ενέργειας εξόρυξης Bitcoin
Στο στόχαστρο της Greenpeace μπαίνει το Bitcoin. Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε τη νέα καμπάνια της με τίτλο «Αλλάξτε τον κώδικα, όχι το κλίμα», με στόχο να μειώσει τη χρήση ενέργειας από την εξόρυξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον.

Σε tweet της αναφέρει: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ορισμένες χώρες, “ανασταίνει” κλειστά εργοστάσια ορυκτών καυσίμων και οδηγεί στην καταστροφή του κλίματος. Τώρα, συνεργαζόμαστε με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) για να μειώσουμε τη χρήση ενέργειας του Bitcoin κατά 99,9%».

Αυτό θα συνεπαγόταν μια αλλαγή στο λογισμικό, ή μάλλον «πρωτόκολλο», που θα σήμαινε ότι το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα δεν θα χρειάζεται πλέον να «εξορύσσεται» χρησιμοποιώντας τόση ενέργεια όπως τώρα.

Στο βίντεο, η Greenpeace συγκρίνει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη Bitcoin με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε μια χώρα όπως η Σουηδία.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι, αν το Bitcoin υιοθετηθεί ευρέως, τότε μπορεί να συντελέσει στην άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως ακόμα και κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το όριο του 1,5 που έχει τεθεί ως στόχος, με καταστροφικές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή.

Η εκστρατεία για να γίνει το Bitcoin πιο φιλικό προς το περιβάλλον ξεκίνησε από την Greenpeace, μαζί με άλλους ακτιβιστές για το κλίμα και τον συνιδρυτή του συστήματος μεταφοράς χρημάτων Ripple, Κρις Λάρσεν.

Η... ζημιά μπορεί να περιοριστεί 99,9%

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη ο διευθυντής της καμπάνιας της Greenpeace, Ρολφ Σκαρ, η νέα καμπάνια «Αλλάξτε τον κώδικα, όχι το κλίμα» θα ήθελε να μετατρέψει το Proof-of-Work (PoW) του Bitcoin σε Proof-of-Stake (PoS), ακριβώς όπως προσπαθεί να κάνει το Ethereum. Με αυτόν τον τρόπο, η τεράστια κατανάλωση ενέργειας και οι ρύποι που προκαλούνται από την εξόρυξη θα μειώνονταν κατά 99,9%!

Ο Σκαρ διευκρίνισε επίσης ότι η απαγόρευση της εξόρυξης Bitcoin, όπως έκανε η Κίνα το 2021, δεν θα είχε νόημα. Μάλιστα, όπως και συνέβη, οι miners μετακόμισαν αλλού. Αυτό δείχνει ότι η «απαγόρευση» δεν είναι η λύση.

Μόλις δύο εκατομμύρια Bitcoin ακόμα προς εξόρυξη

Η έκκληση της Greenpeace προς τους miners έρχεται ακριβώς όταν απομένουν μόνο δύο εκατομμύρια Bitcoin προς εξόρυξη. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη δημιουργηθεί 19.002.284 Bitcoin.

Όπως είναι γνωστό, το ανώτατο όριο Bitcoin είναι 21 εκατομμύρια και, αυτή τη στιγμή, εξορύσσονται περίπου 900 την ημέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.