ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική λίρα: Νέα υποχώρηση- Απώλειες άνω του 20% φέτος

12:07 - 06 Ιουν 2022 | Νομίσματα
Τουρκική λίρα: Νέα υποχώρηση- Απώλειες άνω του 20% φέτος
Συνεχίζει να κατρακυλά η τουρκική λίρα, καθώς το πρωί της Δευτέρας (6/6) υποχωρούσε στις 16,55 ανά δολάριο, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού και της υπόσχεσης του υπουργού Οικονομικών ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό.

Οι πρόσφατες απώλειες την επανέφεραν στα χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου σε μια νομισματική κρίση που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων στα τέλη του 2021.

Η λίρα έχασε 44% πέρυσι και έχει τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την οικονομική και νομισματική πολιτική υπό την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα Milliyet επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι που ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται η βραχυπρόθεσμη αύξηση ή μείωση των επιτοκίων.

Προέβλεψε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα ήταν περίπου 48-49% στο τέλος του έτους, υποχωρώντας στο 19,9% μέχρι το τέλος του 2023. Νωρίτερα φέτος είχε υποσχεθεί μονοψήφιο πληθωρισμό μέχρι τις εκλογές που ορίστηκαν για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η διολίσθηση της λίρας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών της ενέργειας ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 73,5% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτοξεύεται το περασμένο φθινόπωρο μετά από έναν κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.