ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων δεν απειλεί την οικονομία

15:15 - 19 Ιουν 2022 | Νομίσματα
ΗΠΑ: Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων δεν απειλεί την οικονομία
Η πρωτοφανής πτώση στην αγορά των crypto, δεν πρόκειται να επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ, υποστηρίζουν οικονομολόγοι στο CNBC.

Το χάος που επικρατεί στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων έχει τρομοκρατήσει τους επενδυτές, με την ξαφνική πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων να έχει πυροδοτήσει τους φόβους για μια ευρύτερη οικονομική καταστροφή.

Οι ΗΠΑ κατέχουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ενώ όπως υποστηρίζει έρευνα του Pew Research Center, το 16% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν επενδύσει, κάνουν συναλλαγές ή χρησιμοποιούν γενικότερα τα κρυπτονομίσματα.

Επομένως, υπάρχει κάποιος βαθμός εθνικής έκθεσης στο sell off της αγοράς των crypto, ωστόσο οικονομολόγοι και τραπεζίτες υποστηρίζουν στο CNBC ότι δεν ανησυχούν για ένα αρνητικό αποτέλεσμα από την πτώση των crypto στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ, και αυτό γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν είναι συνδεδεμένα με το χρέος.

«Οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως εγγύηση για τα πραγματικά χρέη», δηλώνει ένας οικονομολόγος στο CNBC, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να είναι περισσότερο μια «παράλληλη ένδειξη» για την οικονομία.

Τι υποστηρίζουν αναλυτές της Wall Street

Ορισμένοι αναλυτές στη Wall Street σημειώνουν ότι ακόμη και η «κατάρρευση» των crypto, μπορεί να έχει και θετικά αποτέλεσμα στον κλάδο της οικονομίας γενικότερα, καθώς αποτελεί ένας είδος test αντοχής προκειμένου να αποκαλυφθούν τα προφανή ελαττώματα του επιχειρηματικού μοντέλου των crypto.

«Η κατάρρευση των crypto, όπως το TerraUSD και το Luna, είναι πιθανότατα υγιές για τη μακροπρόθεσμη υγεία αυτού του κλάδου», δηλώνει ο Alkesh Shah, επικεφαλής στρατηγικής κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America.

Ο Shah υποστηρίζει ότι η αδυναμία στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων «είναι μέρος της ευρύτερης διορθωτικής στρατηγικής των περιουσιακών στοιχείων. Αντί να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων απλώς υποκύπτουν στην πίεση από μεγαλύτερες μακροοικονομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας φαινομενικά ατελείωτης διαδοχής αυξήσεων επιτοκίων της Fed».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.