ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τράπεζα της Ρωσίας νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα για διασυνοριακές συναλλαγές Κύριο

10:01 - 10 Σεπ 2022 | Νομίσματα
Η τράπεζα της Ρωσίας νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα για διασυνοριακές συναλλαγές
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και συμφώνησε με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να νομιμοποιήσει τη χρήση crypto για διασυνοριακές πληρωμές, μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της χώρας υποστήριξε ότι οι διασυνοριακές πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων είναι αναπόφευκτες στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, γι’ αυτό και σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσει στην παραπάνω πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Moiseev, μίλησε για τη σημασία της ενεργοποίησης των τοπικών υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων στη χώρα, τονίζοντας ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες βασίζονται σε ξένες πλατφόρμες για να ανοίξουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

«Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το βήμα στη Ρωσία, με τη συμμετοχή φορέων που εποπτεύονται από την κεντρική τράπεζα, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα ο  Moiseev υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει επανεξετάσει την προσέγγισή της για τη ρύθμιση της αγοράς, «δεδομένου ότι η κατάσταση έχει αλλάξει».

«Όχι» στη νομιμοποίηση πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων εντός της χώρας

Σύμφωνα με το Cointelegraph, η τράπεζα της Ρωσίας διευκρίνισε στη συνέχεια ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετη στη νομιμοποίηση των πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων εντός της χώρας, παρά το γεγονός ότι έδωσε το «πράσινο φως» στις διασυνοριακές πληρωμές.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μιλάμε για νομιμοποίηση των crypto ως μέσο πληρωμής στην επικράτεια της χώρας μας», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωσή της στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ιστορικά αντίθετη η Ρωσία

Η νομοθεσία της Ρωσίας ήταν ιστορικά αντίθετη στην ιδέα της χρήσης κρυπτονομισμάτων ως τρόπου πληρωμής. Το 2020, η χώρα υιοθέτησε έναν νόμο ο οποίος απαγόρευε ρητά τη χρήση crypto όπως το Bitcoin (BTC) για λόγους πληρωμής. Η επιφυλακτική της στάση βασιζόταν κυρίως στο γεγονός πως ήθελε να προστατεύσει το ρούβλι ως το μόνο νόμιμο χρήμα στη χώρα.

Η ιδέα των πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων όσον αφορά στις εθνικές συναλλαγές εμφανίστηκε στη Ρωσία στα τέλη του 2021. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως ήταν «ακόμη πρόωρο» να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος για συναλλαγές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία, μετά στην εισβολή της στην Ουκρανία. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου είχε προβλέψει ότι η Ρωσία θα νομιμοποιήσει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα «αργά ή γρήγορα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.