ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λευκός Οίκος: Βασικά στοιχεία του ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα

16:13 - 16 Σεπ 2022 | Νομίσματα
Λευκός Οίκος: Βασικά στοιχεία του ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
Ο Λευκός Οίκος μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του πλαίσιο για το πώς θα πρέπει να γίνει η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων με τους οποίους θα πρέπει να εξελιχθεί ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για να διευκολύνει τις συναλλαγές χωρίς σύνορα και πώς να καταπολεμηθεί η απάτη στον συγκεκριμένο ψηφιακό τομέα.

Οι νέες οδηγίες αξιοποιούν τη δύναμη των υφιστάμενων ρυθμιστικών αρχών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων, αλλά κανείς δεν έχει επιβάλει τίποτα ακόμα.

Το πλαίσιο ακολουθεί εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε τον Μάρτιο, στο οποίο ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν τους κινδύνους και τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων και να εκδώσουν επίσημες εκθέσεις για τα ευρήματά τους.

Επί έξι μήνες, οι κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται για να αναπτύξουν τα δικά τους πλαίσια και συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο εκτελεστικό διάταγμα: προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών, προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης, ηγετική θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οικονομική ανταγωνιστικότητα, χρηματοοικονομική ένταξη και υπεύθυνη καινοτομία.

Μαζί, αυτές οι συστάσεις αποτελούν την πρώτη, «ολοκληρωμένη κυβερνητική προσέγγιση» για τη ρύθμιση του κλάδου.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου του Λευκού Οίκου για τα κρυπτονομίσματα

Καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης

Ένα τμήμα του νέου πλαισίου του Λευκού Οίκου για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων εστιάζει στην εξάλειψη της παράνομης δραστηριότητας στον κλάδο, με τα προτεινόμενα μέτρα να είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

«Ο Πρόεδρος θα αξιολογήσει εάν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να τροποποιήσει τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου, τους νόμους κατά της μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια, ώστε να εφαρμόζονται ρητά στους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των πλατφορμών NFT», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει επίσης εάν θα πιέσει το Κογκρέσο να αυξήσει τις κυρώσεις για μη αδειοδοτημένη μετάδοση χρημάτων, καθώς και την πιθανή τροποποίηση ορισμένων ομοσπονδιακών καταστατικών για να επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να διώξει εγκλήματα που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, «το Υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει μια αξιολόγηση παράνομου χρηματοοικονομικού κινδύνου για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 και μια αξιολόγηση για τα NFT έως τον Ιούλιο του 2023», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Η εγκληματικότητα είναι διάχυτη στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα έχει χαθεί λόγω απάτης από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου.

Ένα νέο είδος ψηφιακού δολαρίου

Το πλαίσιο επισημαίνει επίσης τη δυνατότητα για «σημαντικά οφέλη» από ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ή CBDC, το οποίο θα είναι σαν μια ψηφιακή μορφή του αμερικανικού δολαρίου.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψηφιακών αμερικανικών δολαρίων. Σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών σε όλη τη χώρα υπάρχουν ηλεκτρονικά αμερικανικά δολάρια, τα οποία καλύπτονται εν μέρει από αποθεματικά, στο πλαίσιο ενός συστήματος που είναι γνωστό ως τραπεζική κλασματική αποθεματικού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η τράπεζα διατηρεί στα αποθεματικά της ένα κλάσμα των υποχρεώσεων κατάθεσης της τράπεζας. Η μεταφορά αυτής της μορφής χρημάτων από τη μια τράπεζα στην άλλη ή από τη μια χώρα στην άλλη λειτουργεί με παραδοσιακούς οικονομικούς σιδηροδρόμους.

Υπάρχει επίσης μια σειρά από σταθερά νομίσματα συνδεδεμένα με USD, συμπεριλαμβανομένων των Tether και USD Coin. Αν και οι επικριτές αμφισβήτησαν εάν το tether έχει αρκετά αποθέματα σε δολάρια για να στηρίξει το νόμισμά του, παραμένει το μεγαλύτερο stablecoin στον πλανήτη. Το USD Coin υποστηρίζεται από πλήρως δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν σε βάση 1:1 για δολάρια ΗΠΑ και διέπονται από το Centre, μια κοινοπραξία ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι επίσης σχετικά εύκολο στη χρήση ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.

Έπειτα, υπάρχει το υποθετικό ψηφιακό δολάριο που θα ήταν η άποψη της Federal Reserve για μια CBDC. Αυτό ουσιαστικά θα ήταν απλώς ένα ψηφιακό δίδυμο του αμερικανικού δολαρίου: πλήρως ρυθμιζόμενο, υπό μια κεντρική αρχή και με την πλήρη πίστη και υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Ένα δολάριο σε μορφή CBDC είναι υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας. Η Federal Reserve πρέπει να σας αποπληρώσει», εξήγησε ο Ρόνιτ Γκόουζ, επικεφαλής των fintech και ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού της Citi Global Insights.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει ότι το κύριο κίνητρο για τις ΗΠΑ να λανσάρουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή CBDC, θα ήταν να εξαλείψουν την περίπτωση χρήσης κρυπτονομισμάτων στην Αμερική.

«Δεν θα χρειαζόσουν stablecoins. Δεν θα χρειαζόσουν κρυπτονομίσματα, αν είχες ένα αμερικανικό ψηφιακό νόμισμα», είπε ο Πάουελ. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ του».

Στο νέο πλαίσιο του Λευκού Οίκου, επισημαίνεται το γεγονός ότι ένα CBDC των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα σύστημα πληρωμών που είναι «πιο αποτελεσματικό, παρέχει βάση για περαιτέρω τεχνολογική καινοτομία, διευκολύνει ταχύτερες διασυνοριακές συναλλαγές και είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο».

«Θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική ένταξη και την ισότητα επιτρέποντας την πρόσβαση σε ένα ευρύ σύνολο καταναλωτών», συνεχίζει η έκθεση.

Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση προτρέπει τη Fed να συνεχίσει τη συνεχιζόμενη έρευνα, τον πειραματισμό και την αξιολόγηση ενός CBDC.

Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι νομοθέτες των ΗΠΑ… θρηνούσαν για χρόνια την άνοδο των stablecoins, ενός συγκεκριμένου υποσυνόλου κρυπτονομισμάτων που έχουν αξία συνδεδεμένη με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα νόμισμα fiat όπως το αμερικανικό δολάριο ή ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός.

Αυτά τα μη κυβερνητικά ψηφιακά tokens χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές, κάτι που είναι τρομακτικό για τις κεντρικές τράπεζες επειδή δεν έχουν λόγο για το πώς ρυθμίζεται αυτός ο χώρος.

 Τον Μάιο, η κατάρρευση του TerraUSD οδήγησε σε μια σειρά πτωχεύσεων που διέγραψαν σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το βασικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γίνονται ολοένα και πιο αλληλένδετα, δημιουργώντας κανάλια αναταραχών που θα έχουν δευτερογενή αποτελέσματα», επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Το πλαίσιο συνεχίζει να ξεχωρίζει τα stablecoins, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ενοχλητικές διαδρομές εάν δεν συνδυαστούν με την κατάλληλη ρύθμιση.

Για να γίνουν τα stablecoin «ασφαλέστερα», η διοίκηση λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα «συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να ενισχύσει την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να μετριάζουν τις ευπάθειες στον κυβερνοχώρο μοιράζοντας πληροφορίες και προωθώντας ένα ευρύ φάσμα συνόλων δεδομένων και αναλυτικών εργαλείων, καθώς και να συνεργαστεί με άλλους οργανισμούς για «εντοπισμό, παρακολούθηση και ανάλυση αναδυόμενων στρατηγικών κινδύνων που σχετίζονται με αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Αυτές οι προσπάθειες θα γίνουν επίσης σε συνεννόηση με διεθνείς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.