ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό παρά την…παύση του ράλι

12:01 - 06 Οκτ 2022 | Νομίσματα
UBS: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό παρά την…παύση του ράλι
Ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου (DXY) έχει υποχωρήσει 2,8% από την πρόσφατη ενδοημερήσια κορύφωσή του μόλις μια εβδομάδα πριν. Η απομάκρυνση από το ασφαλές νόμισμα οφείλεται στην περισσότερη ηρεμία που έχει επέλθει στις αγορές, μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ομαλοποιείται, επισημαίνει η UBS.

Αυτό αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της τους επόμενους μήνες, ενώ οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν επίσης από τα νέα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε την προτεινόμενη φορολογική μείωση για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η επιθετικότητα της Fed επιθετικότητας έχει κορυφωθεί ή ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει φτάσει στο peak του.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμα τα απολύτως επιθυμητά, ενώ τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αυξημένος.  Αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν τονίσει ότι η δουλειά της κεντρικής τράπεζας δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί τώρα στα επερχόμενα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η σύγκρουση αντιπροσωπεύει έναν ιδιαίτερο αντίθετο άνεμο για το ευρώ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο συστατικό του δείκτη DXY.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS επισημαίνει ότι συνεχίζει να βλέπει ευρεία άνοδο του δολαρίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, με το ασφαλές ελβετικό φράγκο να παραμένει επίσης ανθεκτικό.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τη στερλίνα παραμένουν

Όσον αφορά τη στερλίνα, η UBS επισημαίνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η βρετανική λίρα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά της την περασμένη εβδομάδα, αφού η BoE κινήθηκε για αγορά κρατικών ομολόγων και η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για μείωση των φόρων για τους υψηλότερους εισοδηματίες.

Ωστόσο, η BoE είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της στις 3 Νοεμβρίου και η UBS εκτιμά ότι η συσχέτιση στερλίνας-δολαρίου θα παραμείνει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα ή χαμηλότερα, ανάλογα με τις επερχόμενες πολιτικές δράσεις.

Σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό, η UBS αξιολογεί τη βρετανική λίρα ως τη λιγότερο προτιμώμενη. Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη Οκτωβρίου θα μπορούσαν να απογοητεύσουν, γι’ αυτό καλεί τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τον βραχυπρόθεσμο καθοδικό κίνδυνο για τη στερλίνα

Οι αντίθετοι άνεμοι προς το κινεζικό γουάν παραμένουν

Δύσκολη περίοδο διανύει και το κινεζικό γουάν. Ο συσχετισμός USDCNY «έσπασε» για λίγο το 7,2 την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ευρύτερου κλίματος ρίσκου, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες ενάντια στην περαιτέρω αδυναμία του γουάν.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα φέρεται επίσης να ζήτησε από τις κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να παρέμβουν πουλώντας USDCNY. Το ζεύγος νομισμάτων έκτοτε σταθεροποιήθηκε, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κίνδυνο λόγω της ισχύος του δολαρίου και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, σχολιάζει η UBS.

Όπως επισημαίνει ακόμα, ενώ διατηρεί την πρόβλεψη για το USDCNY στο 7,2 μέχρι το τέλος του έτους, δεν μπορεί να αποκλειστεί υπέρβαση στο 7,4.

Το ελβετικό φράγκο ξεχωρίζει με φόντο το δολάριο

Ενώ ο ελβετικός πληθωρισμός μετριάστηκε τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όσο και μηνιαίως τον Σεπτέμβριο, η UBS εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παραμένει σε τροχιά σύσφιξης και θέλει ένα ισχυρότερο CHF για να συνεχίσει να πολεμά τον πληθωρισμό.

Με το ελβετικό φράγκο πιθανόν να διατηρεί τα κέρδη του έναντι του δολαρίου μακροπρόθεσμα, διατηρούμε την πιο προτιμώμενη στάση μας για το νόμισμα και σκεφτόμαστε το CHF είναι ελκυστικό να το κρατήσεις, σημειώνει η UBS. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι οποιοδήποτε ράλι προς τον συσχετισμό USDCHF 0,99 ή υψηλότερα είναι μια καλή ευκαιρία να πουλήσουμε το δολάριο υπέρ του φράγκου, κατά την άποψή μας, προβλέποντας ότι το ζεύγος θα φτάσει στο 0,96 μέχρι το τέλος του έτους και στο 0,92 τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Έτσι, καταλήγει η UBS, πιστεύουμε ότι με το τρέχον πλαίσιο της αγοράς να παραμένει αβέβαιο, το αμερικανικό δολάριο και το ελβετικό φράγκο φαίνεται ότι θα επωφεληθούν από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.