ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒofA: Τα CBDC το μέλλον του χρήματος και των πληρωμών Κύριο

15:12 - 22 Ιαν 2023 | Νομίσματα
ΒofA: Τα CBDC το μέλλον του χρήματος και των πληρωμών
Τα ψηφιακά νομίσματα, όπως τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και τα stablecoins, είναι η φυσική εξέλιξη του χρήματος και των πληρωμών, ανέφερε η Bank of America σε πρόσφατη έκθεσή της.

«Τα CBDC δεν αλλάζουν τον ορισμό του χρήματος, αλλά πιθανότατα θα αλλάξουν το πως και το πότε μεταφέρεται η αξία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια», έγραψαν αναλυτές με επικεφαλής τον Alkesh Shah, προσθέτοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχουν «τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και μπορεί να είναι η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος στην ιστορία του χρήματος».

Τα CBDC συνήθως χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος. Το stablecoin είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως το αμερικανικό δολάριο ή ο χρυσός.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των CBDC εξαρτώνται από το σχεδιασμό και την έκδοσή τους, αλλά η Bank of America αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα των πληρωμών και αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες να επικεντρωθούν στη χρηματοοικονομική ένταξη.

Ωστόσο, τα CBDC δεν είναι ακίνδυνα. Μπορεί να φέρουν ανταγωνισμό με τις τραπεζικές καταθέσεις και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια νομισματικής κυριαρχίας και ανισότητα μεταξύ των χωρών παγκοσμίως, σημειώνει η τράπεζα.

Η έκδοση CBDC μπορεί να μην συμβεί για πάνω από μια δεκαετία σε ορισμένες χώρες, αλλά οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να «υιοθετήσουν την τεχνολογική πρόοδο ή αλλιώς ρισκάρουν να μείνουν πίσω μακροπρόθεσμα», προστίθεται στο σημείωμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 22 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.