ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Visa και Mastercard… φρενάρουν τα «ανοίγματά» τους στα κρυπτονομίσματα

17:55 - 28 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Visa και Mastercard… φρενάρουν τα «ανοίγματά» τους στα κρυπτονομίσματα
Visa και Mastercard αποφάσισαν να «παγώσουν» προσωρινά τα σχέδια για τη σύναψη νέων συνεργασιών με εταιρείες κρυπτογράφησης έπειτα από μια σειρά από χρεοκοπίες εταιρειών υψηλού προφίλ που κλόνισαν την πίστη στον κλάδο, ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης είδε μια εκπληκτική αντιστροφή της τύχης το 2022, καθώς οι χρεοκοπίες των μεγάλων εταιρειών FTX και BlockFi τρόμαξαν τους επενδυτές και αύξησαν τον ρυθμιστικό έλεγχο στον τομέα.

Τόσο η Visa όσο και η Mastercard αποφάσισαν να αναβάλουν την κυκλοφορία ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς και το ρυθμιστικό περιβάλλον, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Οι πρόσφατες αποτυχίες υψηλού προφίλ στον τομέα των κρυπτονομισμάτων αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει η κρυπτογράφηση μέρος των mainstream πληρωμών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Visa, της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών στον κόσμο.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη στρατηγική και την εστίαση της εταιρείας στον τομέα της κρυπτογράφησης, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Mastercard δήλωσε από την πλευρά του: «Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να εστιάζονται στην υποκείμενη τεχνολογία blockchain και πώς μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών συστημάτων».

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες καρτών είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση, καθώς η δημοτικότητα της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων εκτινάχθηκε, με ορισμένους να το διαφημίζουν ως το επόμενο big thing στα χρηματοοικονομικά.

Στο «παιχνίδι» οι κάρτες

Οι εταιρείες καρτών είχαν ανακοινώσει πολλαπλές συνεργασίες με εταιρείες κρυπτογράφησης και είχαν δημιουργήσει ειδικές ομάδες για την εξερεύνηση της τεχνολογίας blockchain.

Η Mastercard συνεργάστηκε με τη Nexo τον Απρίλιο για να λανσάρει αυτό που αποκάλεσε «την πρώτη στον κόσμο κάρτα πληρωμών με υποστήριξη κρυπτογράφησης».

Τον Νοέμβριο, η Visa διέκοψε τις παγκόσμιες συμφωνίες πιστωτικών καρτών με την FTX, μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση μιας διευρυμένης συνεργασίας με το χρηματιστήριο.

Η εταιρεία καρτών American Express δήλωσε το 2021 ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης κρυπτονομισμάτων ως πιθανή επιλογή για την εξαργύρωση πόντων ανταμοιβής στο μέλλον.

Ωστόσο, δεν το βλέπει ως στρατηγική προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα, είπε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν βλέπουμε την κρυπτογράφηση να αντικαθιστά τις βασικές υπηρεσίες πληρωμών και δανεισμού μας», δήλωσε εκπρόσωπος της AmEx, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να διερευνά πτυχές της χρήσης της τεχνολογίας.

«Δεν μπορούν και δεν πρέπει να προχωρήσουν μέχρι να υπάρξει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Τόμας Χέις, πρόεδρος και διευθύνων στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Great Hill Capital.

«Οι καθυστερήσεις δεν αποδίδονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους, καθώς αυτός παραμένει ισχυρός. Σχετίζονται με ένα αβέβαιο ρυθμιστικό περιβάλλον για την κρυπτογράφηση και τη ζήτηση/το ενδιαφέρον για υπηρεσίες κρυπτογράφησης μειώνεται βραχυπρόθεσμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.