ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κρυπτονομίσματα που… βοήθησαν περισσότερο την Ουκρανία

09:59 - 03 Μαρ 2023 | Νομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα που… βοήθησαν περισσότερο την Ουκρανία
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα κρυπτονομίσματα να έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στη διαμάχη, κυρίως μέσω δωρεών.

Η σχετική έκθεση της Chainanalysis αναφέρει ότι η Ουκρανία έλαβε σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια και οι φιλορωσικές ομάδες 5,4 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κρυπτογράφησης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πέρυσι.

Οι δωρεές στην Ουκρανία ήταν κυρίως σε Ethereum, Bitcoin, USDT και USDC, με μερίδιο 28,9 εκατομμύρια δολάρια, 22,8 εκατομμύρια δολάρια, 11,5 εκατομμύρια δολάρια και 1,2 εκατομμύριο δολάρια, αντίστοιχα.

Περίπου το 80% των δωρεών κρυπτογράφησης έγιναν τους πρώτους μήνες του πολέμου. Προηγούμενη έκθεση της Chainalysis με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2022, ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε λάβει κρυπτονομίσματα αξίας σχεδόν 56 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι εκείνη τη στιγμή.

cryptowarin

Άλλη έρευνα του ίδιου μέσου εντόπισε περίπου 50 φιλορωσικές ομάδες που συγκέντρωσαν δωρεές σε κρυπτονομίσματα αξίας 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός αυτών των ομάδων έχει αυξηθεί σε σχεδόν 100 και h συγκομιδή σε σχεδόν 5,4 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμπλήρωση ενός έτους πολέμου.

Δεν… φτάνουν για τις κυρώσεις, τα καταφέρνουν οι κυβερνοεπιθέσεις

Η έκθεση της Chainalysis επισημαίνει ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και τα ρωσικά ιδρύματα δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις, με εξαίρεση κάποιες μικρές συναλλαγές.

«Τα ευρήματά μας συμπεραίνουν ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να υποστηρίξουν τη μαζική αποφυγή κυρώσεων από τη Ρωσία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η δραστηριότητα δεν λαμβάνει χώρα σε μικρότερη κλίμακα», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, φιλορωσικές ομάδες χάκερ απέσπασαν 456,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με μια άλλη έκθεση της Chainalysis που χαρτογράφησε εγκλήματα κρυπτογράφησης.

«Οι επιθέσεις ransomware έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για πολιτικές ατζέντες και έχουμε δει πολλά παραδείγματα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Για παράδειγμα, η Conti, μια γνωστή ομάδα ransomware με έδρα τη Ρωσία, απέσπασε περίπου 66 εκατομμύρια δολάρια από θύματα το 2022», αναφέρει η τελευταία έκθεση.

Δωρεές προς Τουρκία και Συρία

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης έσπευσαν να στείλουν δωρεές και στην Τουρκία και τη Συρία που επλήγησαν από φονικούς σεισμούς. Η Ripple έχει δεσμεύσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Binance έστειλε 5 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς των χρηστών της στην Τουρκία.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οι εταιρείες κρυπτογράφησης είχαν στείλει πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια μέσω δωρεών στην Τουρκία και τη Συρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 03 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.