• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Εφορία, ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ

Φορολογία

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τις παρατηρήσεις των πολιτών ώστε να διαμορφώσει με βέλτιστο τρόπο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο από τον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ενσωματώσει τις όποιες τεκμηριωμένες παρατηρήσεις των πολιτών και φορέων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,9 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αργά χθες βράδυ έγιναν γνωστές οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με κάποιες αλλαγές που μπήκαν την τελευταία στιγμή. Βέβαια μέχρι την τελική ψήφιση αναμένονται να γίνουν κι άλλες τροποποιήσεις. Τι μπήκε, όμως, στο σώμα του κειμένου την τελευταία στιγμή, σε γενικές γραμμές;

Η κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο που έχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ιταλία, προκειμένου ευκατάστατοι πολίτες να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους από άλλες χώρες στην Ελλάδα, από το 2020.

 

Διάταξη με σκοπό την απαλλαγή ορισμένων κοινωνικών ομάδων από το μέτρο συλλογής των αποδείξεων ηλεκτρονικών και μη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε λίγες ώρες σε δημόσια διαβούλευση.

Στα ίχνη ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου κυκλώματος παράνομης διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων βρίσκονται οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αφορούν στο σύνολο των φορολογούμενων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο - σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά - θα περιλαμβάνει σειρά ευεργετικών μέτρων για μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες.

 

Το 2020 είναι σχεδόν δύο μήνες μακριά και το ίδιο και το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων από την επόμενη χρονιά. Ποιες είναι και πότε θα «τρέξουν» οι φάσεις του σχεδίου. Οι παρεμβάσεις. 

Την 1η Νοεμβρίου 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης της καταβολής των οφειλόμενων τελών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Σε λάθη των ίδιων των φορολογουμένων αφορούν οι περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες δεν κατέστη δυνατή η ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα λάθη αυτά θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν, είτε διαμέσου των αναλυτικών οδηγιών που θα αποστείλει αύριο η ΑΑΔΕ σε όλες τις εφορίες, είτε κατά περίπτωση, διευκρινίζουν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της 33ης φορολοταρίας του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες» εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της.

σελίδα 1 από 153
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman