ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτόξευση», αλλά και… μικρό φρένο λόγω τραπεζών για τα κρυπτονομίσματα Κύριο

16:29 - 13 Μαρ 2023 | Νομίσματα
«Εκτόξευση», αλλά και… μικρό φρένο λόγω τραπεζών για τα κρυπτονομίσματα
Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα κυριότερα βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα τη Δευτέρα (13/3), με τις εξελίξεις στον τομέα των τραπεζών να είναι καταλυτικές για την πορεία τους.

Στην αρχή της ημέρας κατέγραψαν ράλι, με αρκετά να σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινήθηκε για να προστατεύσει τους καταθέτες της τράπεζας Silicon Valley και της Signature Bank που κατέρρευσαν.

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο άνω του 10% στις ώρες των ασιατικών συναλλαγών, αγγίζοντας τα 22.900 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και εβδομάδες, ενώ και το Ethereum έφτασε να διαπραγματεύεται στα 1.614,89 δολάρια.

Η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων κέρδισε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα, ξεπερνώντας ξανά το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το ανοδικό ράλι έρχεται μετά το πλήγμα που δημιούργησε στην αγορά κρυπτονομισμάτων η κατάρρευση της Silvergate, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τις εργασίες της και εκκαθαρίζει την τράπεζά της.

Μετά ήρθε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή, στη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία από την οικονομική κρίση του 2008.

Τόσο η Silvergate όσο και η SVB έβαλαν τα χρήματά τους στα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια. Έτσι, αναγκάστηκαν να πουλήσουν αυτά τα ομόλογα με ζημία για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Την Κυριακή ακολούθησε το κλείσιμο της φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα Signature Bank από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να αναχαιτιστεί οποιαδήποτε μετάδοση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance Corporation δήλωσαν, πάντως, την Κυριακή ότι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα, καθησυχάζοντας έτσι τους επενδυτές.

«Καμία ζημιά που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο», ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές. Καθησυχαστικές ήταν και για τους καταθέτες στην Signature Bank.

Η HSBC ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB για 1 λίρα. Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν εμπλέκονται χρήματα φορολογουμένων και οι καταθέσεις των πελατών έχουν προστατευθεί».

Παρόλα αυτά, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου διέγραψαν τα πρώτα κέρδη κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών ωρών, καθώς οι μετοχές της τράπεζας First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο υποχώρησαν στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της αγοράς, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αγωνία των επενδυτών για την υγεία του τραπεζικού τομέα.

Το Bitcoin υποχώρησε στα 22.000 δολάρια, αν και έκτοτε έχει ανακάμψει ξανά, αλλά όχι στο υψηλό ημέρας.

Η First Republic Bank σημείωσε πτώση σχεδόν 60% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, ακόμα και αφού διαβεβαίωσε ότι εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω της JP Morgan, δίνοντάς της πρόσβαση σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστά κεφάλαια.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς κρατικού ομολόγου υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, με τους επενδυτές να περιορίζουν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Goldman Sachs ανακάλεσε την πρόβλεψή της για την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενη την πίεση στον τραπεζικό τομέα.

Την αγορά ενίσχυσε και η απόφαση της Binance να μετατρέψει Binance USD (BUSD) αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε Βitcoin (BTC), Ethereum (ETH), BNB coin (BNB) και άλλα tokens για να τη στηρίξει.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Bitcoin «εκτοξεύεται» 9,29% στα 22.538,61 δολάρια, ενώ το Ethereum ανεβαίνει 8,49% στα 1.602,12 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana κερδίζει 7,03% στα 19,48 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει άνοδο 8,28% στο 0,33570000 δολάριο.

Το Polkadot ανεβαίνει 6,21% στα 5,82 δολάρια, το Dogecoin ενισχύεται 4,60% στο 0,06951758 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει κέρδη 4,47% στο 0,00001065 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.