ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Απάτη με avatar και ηθοποιούς που εμφανίζονται ως CEO

08:56 - 21 Απρ 2023 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Απάτη με avatar και ηθοποιούς που εμφανίζονται ως CEO
Στη δημιουργία avatar, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, προχώρησαν εταιρείες στην Καλιφόρνια προκειμένου να… εκμεταλλευτούν τη φρενίτιδα που επικρατεί για τον κλάδο και να προσελκύσουν επενδυτές ώστε να πωλήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Forbes ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι και δύο οι οποίες φέρονται να εμφάνισαν δημοσίως ψεύτικους CEO, η μία μέσω τεχνητής νοημοσύνης και η άλλη παρουσιάζοντας έναν ηθοποιό.

Στο έγγραφο πέντε σελίδων που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) περιγράφονται λεπτομερώς οι ισχυρισμοί περί πώλησης μη εξουσιοδοτημένων τίτλων, ενώ η αρχή υποστηρίζει ότι ο «Michael Vanes» εμφανίστηκε ως CEO της Maxpread Technologies σε ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube που υπερθεμάτιζε για την «κερδοφορία» της εταιρείας.

«Στην πραγματικότητα επρόκειτο για απάτη», τονίζεται στο έγγραφο. «Το άτομο στο βίντεο δεν ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά ένα φανταστικό, δημιουργημένο στον υπολογιστή, avatar, προγραμματισμένο να εκφωνήσει ένα κείμενο».

Η Elizabeth Smith, εκπρόσωπος του DFPI, είπε στο Forbes ότι η αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το avatar δημιουργήθηκε στο Synthesia.io και ονομάζεται «Gary».

Προσέλκυση επενδυτών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης 

Άλλη επιστολή παύσης δραστηριοτήτων αφορά τη Harvest Keeper, η οποία, σύμφωνα με την DFPI, προσέλαβε έναν ηθοποιό για να παρουσιαστεί ως CEO της εταιρείας. Το όνομα ήταν Markus Peters και παρουσιαζόταν σε δύο διαφημιστικά βίντεο για μια πολλά υποσχόμενη επένδυση.

«Ήταν απάτη. Ο Markus Peters ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας που τον υποδυόταν ένας ηθοποιός», σημειώνεται στο έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής. Η DFPI ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω εταιρεία κατέρρευσε τον Μάρτιο και «οι επενδυτές δεν είχαν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους».

Ο ηθοποιός, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για ευνόητους λόγους, μίλησε στο Forbes και δήλωσε άγνοια για την πρόθεση της εταιρείας να τον παρουσιάσει ως τον CEO της.

Πώς λειτουργούσαν οι εταιρείες 

Σύμφωνα με την DFPI, και οι πέντε εταιρείες (Harvest Keeper, Maxpread Technologies, Visque Capital, Coinbot και QuantFund) που έλαβαν την επιστολή παύσης δραστηριοτήτων λειτουργούσαν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθούσαν να προσελκύσουν υποψήφιους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι «αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα», ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν «μαρκετίστικα τεχνάσματα» για να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.