ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Βλέπει νέα σημαντική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

16:18 - 04 Ιουν 2023 | Νομίσματα
Goldman Sachs: Βλέπει νέα σημαντική «βουτιά» της τουρκικής λίρας
Μετά τις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η Goldman Sachs προχώρησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την τουρκική λίρα, σημειώνοντας ότι αναμένει νέα αποδυνάμωση του νομίσματος με την ισοτιμία να αγγίζει τις 28 λίρες ανά δολάρια σε 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας έκανε λόγο για 22 λίρες ανά δολάριο.

Σε επίπεδο 12μηνου, αναμένει να υποχωρήσει στις 23 λίρες ανά δολάρια, σε 25 λίρες ανά δολάρια και στις 28 λίρες ανά δολάριο σε 3,6 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Η προηγούμενη πρόβλεψε για τα ίδια διαστήματα ήταν 19 λίρες, 21 λίρες και 22 λίρες.

Όπως ανέφεραν αναλυτές της τράπεζας Wall Street μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν «Πιστεύουμε ότι είναι θέμα του πότε και όχι του εάν θα αποδυναμωθεί σημαντικά το νόμισμα, με την πιθανότητα μεγαλύτερης εφάπαξ προσαρμογής να έχει αυξηθεί».

Συμπλήρωσαν ακόμα ότι «πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα η νομισματική πολιτική να στραφεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση».

Ο Σιμσέκ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018 και έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών.

Η επαναφορά του στο εν λόγω υπουργείο και η τοποθέτηση αυτή καταδεικνύει μια δυνητική επιστροφή της χώρας σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία, ενδεχομένως και σε αυξήσεις επιτοκίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.