ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα μέτρα έρχονται για Ιταλούς και Γάλλους

10:00 - 03 Ιουλ 2012 | Διεθνή
Παρά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα

Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει ότι ότι «φέτος ο συνολικός αριθμός των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων -περίπου 3,5 εκατομμύρια- -πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν δέκα χιλιάδες, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 90 χιλιάδες εργαζόμενοι». Η μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα στήριξης, όπως η καταβολή του 80% του μισθού για δυο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης. Στο πλαίσιο των αλλαγών στον ιταλικό δημόσιο τομέα, πρόκειται να περικοπεί το 20% των ανώτερων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών του δημόσιου τομέα.

 

Και δεν είναι οι μόνες περικοπές στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Ιταλίας. Τα ειδικά κουπόνια που κατά παράδοση δίνονται για το γεύμα των υπαλλήλων θα περιοριστούν, όπως φαίνεται, στα επτά ευρώ. Μελετάται, επίσης, η μείωση κατά 50% των αυτοκινήτων που διατίθενται προς χρήση των στελεχών διαφόρων κρατικών εταιριών, ενώ σε ότι αφορά οργανισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είναι πολύ πιθανό να περιορισθεί στα τρία, ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους.

 

Στη Γαλλία παράλληλα, η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης. Εάν θέλει η χώρα να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς της θα πρέπει να προβεί σε «πρωτοφανείς» περικοπές. «Το 2013 είναι κρίσιμο έτος» αναφέρει ο Ντιντιέ Μιγκότ, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν 33 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος

. «Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός» δήλωσε ο κ.Μιγκότ. Επεσήμανε μάλιστα ότι στις προβλέψεις για τις απαιτούμενες περικοπές, δεν περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις δαπανών στις οποίες έχει ήδη προβεί ο κ. Ολάντ.

 

Επισημαίνεται ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητήθηκε από τον ίδιο τον Ολάντ. Σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αναμένεται να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ την επομένη θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.