ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόσχεση Ομπάμα για "σοκ και δέος" κατά του ISIS: "Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν"

19:51 - 24 Σεπ 2014 | Διεθνή
Υπόσχεση Ομπάμα για "σοκ και δέος" κατά του ISIS: "Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν"
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε, την Τετάρτη, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί και κάλεσε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ να «εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν».

Ο Ομπάμα κάλεσε τη διεθνή ενότητα να ενωθεί για να «καταστρέψει» το ΙΚ, τη στιγμή που μια ομάδα που είχε απαγάγει έναν Γάλλο όμηρο στην Αλγερία έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

 

«Η μόνη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι σαν αυτούς είναι αυτή της ισχύος», είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ.
«Καλώ τον κόσμο να ενταχθεί» σε αυτή τη μάχη, συνέχισε ο Ομπάμα, δύο ημέρες μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος οι οποίες διεξήχθησαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και αυτές αραβικών χωρών.

 

Οι ΗΠΑ δεν «δρουν μόνες», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι θα ενεργήσει μαζί με έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να «εξαρθρωθεί το δίκτυο του θανάτου» το οποίο ανακήρυξε στα τέλη του Ιουνίου την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχει. «Δεν θα υποχωρήσουμε ενώπιον των απειλών και θα δείξουμε ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που οικοδομούν, όχι σε εκείνους που καταστρέφουν», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Ο Ομπάμα κάλεσε, παράλληλα, να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

 

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο Ομπάμα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί» έναντι και άλλων «προκλήσεων» παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είπε, αναφερόμενος στην ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη και στο ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.
Ωστόσο, επέμεινε πως η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία είναι ο «εξτρεμισμός» των τζιχαντιστών, τον οποίο χαρακτήρισε «καρκίνο».

 

Για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ομπάμα καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της «ειρήνης και της διπλωματίας» και υποσχέθηκε ότι εάν το πράξει, η κυβέρνησή του «θα άρει τις κυρώσεις» τις οποίες έχει επιβάλει ως σήμερα.
Ακόμη, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν σθεναρές και στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, της χειρότερης στην Ιστορία.

 

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Ακόμη, ο Ομπάμα - χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα- κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στις «φυλετικές εντάσεις» που διαπερνούν το εσωτερικό της δικής του χώρας, των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τις ταραχές στο Φέργκιουσον μετά τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου από τα πυρά αστυνομικού στις αρχές Αυγούστου.
«Ναι, έχουμε και τις δικές μας φυλετικές και εθνικές εντάσεις», είπε ο Ομπάμα, καλώντας να υπάρξει «σεβασμός στον Άλλο».

 

 

Μέση Ανατολή

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πάρα πολλοί Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή και επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τις αρχές της χώρας.

 

«Η βία που περιβάλλει την περιοχή σήμερα έχει κάνει πάρα πολλούς Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη ειρήνης», είπε ο Ομπάμα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Στη συνέχεια- μιλώντας εκτός κειμένου- ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που χρήζει προβληματισμού στο Ισραήλ».

 

«Διότι, ας είμαστε ξεκάθαροι, το τρέχον καθεστώς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, όχι όταν ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον αθώων Ισραηλινών, ή όταν χάνονται τόσες ζωές παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα», είπε ο Ομπάμα, μία εβδομάδα προτού συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

 

«Για όσο διάστημα είμαι πρόεδρος θα υπερασπιζόμαστε την αρχή ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, η περιοχή και ο κόσμος είναι πιο δίκαιοι και πιο ασφαλείς με δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι, με ειρήνη και ασφάλεια», υπογράμμισε.

 

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ομπάμα ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο Ομπάμα, που είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Νετανιάχου την 1η Οκτωβρίου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να επιδιώκουν την ειρήνευση μεταξύ των Αράβων και του Ισραήλ.

 

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς πολλών Αράβων ότι το Μεσανατολικό είναι η κύρια πηγή των προβλημάτων στην περιοχή. «Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ) χρησιμοποιείτο ως ένας τρόπος για να αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων από τα πραγματικά προβλήματα στις χώρες τους», εκτίμησε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 24 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.