ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι κρύβεται πίσω από τον «κυκλώνα- rebalancing» που χτύπησε τις αγορές

12:01 - 17 Οκτ 2014 | Διεθνή
Τι κρύβεται πίσω από τον «κυκλώνα- rebalancing» που χτύπησε τις αγορές
Οι επαγγελματίες διαχειριστές που παρακολουθούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως τις αγορές κοιτούν με δέος την πρωτοφανή για τα χρονικά αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμια επίπεδο.

Από προχθές οι τζίροι στα Αμερικάνικα ομόλογα έχουν πολλαπλασιαστεί έναντι της συνηθισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ η απόδοση του δεκαετούς bond των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια εξωφρενική για τα δεδομένα διαδρομή από το 1,85% στο 2,12% μέσα σε λίγες ώρες.


Κατά τις πληροφορίες οι leaders των διεθνών ταμπλό (μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων) όπως η Pimco προβαίνουν σε rebalancing (αναδιάρθρωση) θέσεων με τρόπο που κάνει σαφές πως πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής και όχι μια συνηθισμένη διαδικασίας κατοχύρωσης κερδών που πάντα παρατηρείται προς το τέλος της χρήσης.


Αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής που μάλιστα προκαλεί ήδη έντονη ανασφάλεια στους ανεξάρτητους επενδυτές και που παράλληλα τους αναγκάζει να ακλουθούν τους «μεγάλους» του χώρου.


Σύμφωνα με κάποιες πηγές τα παγκόσμια επενδυτικά «σπίτια» έχουν λάβει αν όχι ακριβός εντολή, σίγουρα συστάσεις, να αποσύρουν κεφάλαια από τις αγορές της Ευρώπη και της Ασίας και να τα κατευθύνουν προς το ασφαλές καταφύγιο στην απέναντι πλευρά του ωκεανού δηλαδή την Αμερική.


Αιτία η γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει διαστάσεις (δυστυχώς πολύ κοντά στην χώρα μας), όπως στο μάτι του «κυκλώνα-rebalancing» βρίσκεται η Ρωσία αλλά και οι περιφερειακές αγορές που λίγους μήνες πριν τραβούσαν σαν μαγνήτης τα χιλιάδες hedge funds που αναζητούσαν ανά τον κόσμο ευκαιρίες.


Επιπρόσθετα η οικονομία της ζώνης του ευρώ εκτός από το ότι βρίσκεται υπό πίεση δημιουργεί προβληματισμούς και ως προς την άρνηση να διαφοροποιηθεί από το Γερμανικό «μοντέλο» που της έχει επιβάλει ο Ευρωπαϊκός Βοράς.


Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.