ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «μήνυμα» των Financial Times στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες

00:01 - 24 Οκτ 2014 | Διεθνή
Το «μήνυμα» των Financial Times στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες
Η επιτυχία ενός θρίλερ κρίνεται πάντα από το πόσο ανατρεπτικό είναι το τέλος του και ίσως την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι το θρίλερ που εξελίσσεται γύρω από τα stress test των Ευρωπαϊκών τραπεζών να αναδειχτεί το κορυφαίο της χρονιάς.

Σε μια τέτοια, αρνητική βέβαια έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι αγορές της Ε.Ε αναμένουν πολύ ήπια αποτελέσματα, η ΕΚΤ θα έχει πάρει υπό μια έννοια την «εκδίκησή» της από το ευρωπαϊκό τραπεζικό λόμπι που έγραψε στα παλαιά του υποδήματα την σύσταση της Κεντρικής τράπεζας να μην διαρρεύσουν στοιχεία μέχρι την επίσημη ανακοίνωση. 

 

Αποτέλεσμα των διαρροών που έχουν να κάνουν και με την πρακτική που ακολουθείται στα τεστ και κυρίως το ότι θα υπάρχουν δυο ξεχωριστές προσεγγίσεις, μια από την ΕΚΤ και μια από την EBA που δεν θα ανακοινωθεί, ήταν να δοθεί η αφορμή για σκληρή κριτική για την διαφάνεια της διαδικασίας.


Ενώ κάποια δημοσιεύματα φτάνουν να μιλούν ευθέος για «μαγείρεμα» των στοιχείων προκειμένου να μην διαταραχτεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Και όχι μόνο του Νότου.


Παράλληλα η άποψη του Γερμανικού Ινστιτούτου ZEW, το μοντέλο των stress test δεν είναι αξιόπιστο και προχωρά σε μια τρομακτική πρόβλεψη που θέλει σε περίπτωση απωλειών κατά 10% της αξίας των χρεογράφων που έχουν στα συρτάρια τους οι τράπεζες, θα προκύψει ένα κεφαλαιακό κενό της τάξεως των 150 δισ. ευρώ.


Όμως το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται από τους Financial Times που φιλοξενούν την άποψη του Γενικού Διευθυντή της Morgan Stanley Huw van Steenis ο οποίος αναρωτιέται αν θα υπάρχει διαφάνεια στα αποτελέσματα. Και πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και η ΕΚΤ δεν θα δώσουν λεπτομέρειες για τις τράπεζες που περνούν οριακά τα τεστ.


Πρόκειται για ένα ακόμα «μήνυμα» του Αγγλοσαξονικού μπλοκ προς την ΕΕ την ώρα μάλιστα που το τραπεζικέ σύστημα πρέπει να πάρει άμεση μπρος για να στηρίξει την ανάπτυξη.


Χρηματιστηριακά τέλος και σύμφωνα με απόψεις κύκλων που συνομιλούν με ξινούς διαχειριστές το συμπέρασμα ως στιγμή είναι πως η καλύτερη τακτική είναι η στάση αναμονής. Όχι τόσο για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το αποτέλεσμα των stress test, αλλά για να διαφανεί η άποψη που θα διαμορφώσουν οι αγορές. Ανεξάρτητα αν το «κονδύλι» είναι μικρό, όπως ακούγεται.


Α. Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.