ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μη ρεαλιστικό» το σχέδιο του Πούτιν για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg

15:38 - 09 Δεκ 2014 | Διεθνή
«Μη ρεαλιστικό» το σχέδιο του Πούτιν για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg
«Μη ρεαλιστικό» είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν δήλωσε ότι θα κατασκευάσει έναν αγωγό αξίας 45 δισ. δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται δια ξηράς στην Ελλάδα και μετά σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε έπειτα από την ακύρωση του αρχικού σχεδίου με τον South Stream, «είναι μόνο μια επιχείρηση θεάματος» και «μη ρεαλιστικό» σχολιάζει ο Necdet Pamir, ειδικός στα θέματα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλοι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακύρωση του σχεδίου με τον South Stream, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιθανόν να υπονομεύσουν το σχέδιο για την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η στάσιμη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθιστά τις οικονομικές προοπτικές μη ελκυστικές, ενώ η ΕΕ δεν βλέπει θετικά τις συμφωνίες με την Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης και επιδιώκει να εισάγει φυσικό αέριο από άλλες περιοχές του κόσμου.

Παρότι ο Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι το σχέδιο είναι ρεαλιστικό, η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να δεσμευτεί με το έργο αυτό. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yildiz, ανέφερε χτες ότι η χώρα δεν θέλει να "κολλήσει" μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Ως «υπερβολικά φιλόδοξο» χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Ρωσίας και άλλοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Simon Pirani, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Οξφόρδης για Ενεργειακές Μελέτες.

Ο αγωγός αυτός που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα μπορεί να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περισσότερο από το 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Το 20% αυτής της ποσότητας θα προορίζεται για την Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο θα προωθείται στην Ευρώπη.

«Παρότι η Τουρκία χρειάζεται επιπρόσθετες ποσότητες, τα 63 δισ. κυβικά μέτρα σίγουρα δεν είναι απαραίτητα», σχολιάζει ο Pirani, προσθέτοντας ότι το μέλλον της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν είναι ευοίωνο.

Με ένα τέτοιο μεγαλειώδες σχέδιο, η Ρωσία διακινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για μια πιο μικρή και πιο ρεαλιστική προοπτική, αναφέρει ο Mikhail Korchemkin, ιδρυτής της Malvern.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.