ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιους προσπαθεί να καταστρέψει η Σαουδική Αραβία με την πολιτική της για το πετρέλαιο;

21:28 - 17 Δεκ 2014 | Διεθνή
Ποιους προσπαθεί να καταστρέψει η Σαουδική Αραβία με την πολιτική της για το πετρέλαιο;
Ο στόχος της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας να μην προσπαθεί να αναχαιτίσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου ενδεχομένως δεν σκοπεύει μόνο στην αποδυνάμωση των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλους πολιτικούς στόχους.

Όπως αναφέρει το businessinsider.com, σε ένα πάνελ σήμερα του Overseas Press Club and Control Risks, οι ομιλητές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την ιδέα ότι η Σαουδική Αραβία αρνείται να προβεί σε μέτρα ανόδου της τιμής του πετρελαίου απλά επειδή θέλει να οδηγήσει τους Αμαρικανούς παραγωγούς εκτός του παιχνιδιού.

 

Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράστηκαν, πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για αυτήν την κίνηση, με τη μείωση της προσφοράς του σχιστολιθικού πετρελαίου στην αγορά να αποτελεί απλά το κερασάκι στην τούρτα.

 

Οι πιο προφανείς χαμένοι της σημερινής "μάχης" του πετρελαίου είναι το Ιράν και η Ρωσία, με το πρώτο να είναι ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή και την δεύτερη να μην είναι... μεγάλος φίλος της επίσης.

 

Το "χτύπημα" στο σχιστολιθικό πετρέλαιο μπορεί να είναι απλά «μια υπέροχη παράπλευρη επίπτωση της καταστροφής των Ιρανών και των Ρώσων», σχολιάζει ο Michael Moran, ο διευθυντής της Control Risk για τις αναλύσεις διεθνούς ρίσκου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η άρνηση οποιασδήποτε κίνησης από τους Σαουδάραβες είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση, ενώ όσο περισσότερο πέφτει το πετρέλαιο τόσο περισσότερο η χώρα τους ενισχύει τη θέση της ώς παγκόσμια υπερδύναμη του πετρελαίου.

 

Ωστόσο, παρότι αυτό πλήττει το Ιράν και τη Ρωσία, καμία από τις δύο χώρες δεν θα παραλύσει από αυτό, χάρη στον προϋπολογισμό τους. Πολλές από τις χώρες που βασίζονται σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους έχουν τεράστια αποθεματικά που θα τις βοηθήσουν να αντέξουν τις χαμηλές τιμές.

 

Όσο για την επίπτωση των χαμηλών τιμών στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, ακόμα κι αν η τιμή αποδειχτεί μοιραία για τους Αμερικανούς παραγωγούς, αυτό θα αλλάξει σε μερικά χρόνια, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και θα βρεθούν πιο φθηνοί τρόποι εξόρυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.