ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελβετία μπορεί να κάνει νέα παρέμβαση για το ελβετικό φράγκο, είπε ο διοικητής της SNB

23:49 - 17 Ιαν 2015 | Διεθνή
Η Ελβετία μπορεί να κάνει νέα παρέμβαση για το ελβετικό φράγκο, είπε ο διοικητής της SNB
Η ελβετική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος ξανά για να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο αν χρειαστεί, δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), Thomas Jordan, σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικό φράγκο ανά ευρώ.

Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας σχολίασε ότι η SNB ήταν υποχρεωμένη να εγκαταλείψει την πολιτική που ακολουθούσε, λόγω αποκλινουσών οικονομικών εξελίξεων αλλά και του αυξανόμενου ρίσκου της διαδικασίας αγοράς ευρώ.

 

Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται και θα δράσει αν χρειαστεί, διαβεβαιώνει ο Thomas Jordan.

 

«Έπρεπε να αποχαιρετίσουμε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε όμως να λαμβάνουμε υπόψη την ισοτιμία στις αποφάσεις μας και να παρεμβαίνουμε στην αγορά συναλλάγματος αν παραστεί ανάγκη».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Jordan σχολίασε ότι το ελβετικό νόμισμα παραμένει «σημαντικά υπερτιμημένο» και εξέφρασε την προσδοκία να καταστεί λιγότερο ελκυστικό, λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων προκειμένου να αποδυναμωθεί η ζήτηση για το φράγκο, χαρακτηρίζοντας τις συστάσεις αυτές ως «μη ρεαλιστικές επιλογές».

 

«Η αγορά θα διαπιστώσει σταδιακά ότι αυτή η υπερτίμηση δεν είναι δικαιολογημένη» ανέφερε.

 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της SNB, η απόφαση να εγκαταλειφθεί η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία ελήφθη μετά από «μακρές, εντατικές συζητήσεις», από τις οποίες προέκυψε ότι (σ.σ. η προηγούμενη συναλλαγματική πολιτική) θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο με μαζικές παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα ώστε να αγοράζει ευρώ και να πουλά φράγκο. «Αν η Κεντρική Τράπεζα απλά συνέχιζε να εφαρμόζει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία και να ‘φουσκώνει’ τον ισολογισμό της, τότε θα κινδυνεύαμε να χάσουμε τον έλεγχο των νομισματικών συνθηκών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» σχολίασε.

 

«Οι μεγάλες παρεμβάσεις είναι χρήσιμες στο βαθμό που ο στόχος τους είναι δικαιολογημένος και βιώσιμος. Αυτό έπαψε να ισχύει» προσέθεσε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα μόνιμης σύνδεσης του φράγκου με το ευρώ, καθώς η Ελβετία διαθέτει ανεξάρτητο νόμισμα και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. «Το φράγκο είναι το νόμισμά μας. Η σύνδεσή του με ένα άλλο νόμισμα δεν θα είχε νόημα» ανέφερε.

 

Τέλος, ο κ. Jordan υπεραμύνθηκε της ξαφνικής ανακοίνωσης της SNB, λέγοντας ότι αν η ελβετική Κεντρική Τράπεζα είχε αφήσει να φανεί ότι εγκαταλείπει την ισοτιμία, αυτό θα είχε ενθαρρύνει ακόμα μεγαλύτερες κερδοσκοπικές κινήσεις και μεγάλες αγορές ελβετικού φράγκου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.