ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συζητηθεί στη φετινή σύναξη των καπιταλιστών στο Νταβός;

13:47 - 21 Ιαν 2015 | Διεθνή
Τι θα συζητηθεί στη φετινή σύναξη των καπιταλιστών στο Νταβός;
Τουλάχιστον 100 δισεκατομμυριούχοι και περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες συρρέουν αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός για να πάρουν μέρος στη 45η σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα κρατήσει από 21 ως 24 Ιανουαρίου, με τον υπόλοιπο πλανήτη να αναρωτιέται ποιο το νόημα αυτής της ετήσιας συνόδου και αν έχει πράγματι κάποιο αποτέλεσμα ή αν είναι απλά μια ευκαιρία για σκι και πολυτελή δείπνα μεταξύ των καπιταλιστών του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Jack Ma, ο Bill Gates, ο George Soros, ο Eric Schmidt και η Sheryl Sandberg. Στην σύνοδο στην ελβετική πόλη θα παραστούν και θα εκφωνήσουν ομιλίες και πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, καθώς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι.

 

Στο Νταβός θα λάβουν χώρα και συνέδρια με νομπελίστες οικονομολόγους που θα συζητήσουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2015.

 

Ποια τα θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός; Πολλά και διάφορα, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η παγκόσμια τρομοκρατία, η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας, η προοπτικές της οικονομίας της Ρωσίας και της Κίνας, η κρίση στην ευρωζώνη, η πολιτική επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Fed, καθώς και η αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ένα βασικό θέμα που θα συζητηθεί στο Φόρουμ είναι οι ελληνικές εκλογές και η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

 

Να σημειωθεί ότι στη φετινή σύνοδο αίσθηση προκαλεί δια της... απουσίας του ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οικονομικοί αυτοί παράγοντες έχουν, πλέον, άλλου τύπου διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, τα δύο μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, και δεν έχουν ανάγκη το Νταβός, το απόλυτο μέρος για το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών.

 

Είναι σαφές ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Νταβός είναι δρακόντεια, ειδικά έπειτα από τις ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν έρθει από όλη την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας όμως να μην αποκαλύπτει τον αριθμό τους.

 

Βέβαια, μια τέτοια σύνοδος καπιταλιστών δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται και από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όπως πάντα ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης διοργανώνουν το δικό τους «αντι-Νταβός».

 

Ποιο το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη σύνοδο; Κανένα φυσικά. Όπως λένε και οι διοργανωτές, δεν είναι αυτός ο σκοπός του Νταβός.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 21 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.