ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνονται κατά 68.000 τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας

16:44 - 21 Ιαν 2015 | Διεθνή
Αυξάνονται κατά 68.000 τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας
Την αύξηση κατά 68.000 των μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που θα ανέλθουν συνολικά σε 250.000, περιλαμβάνει νόμος που ετοιμάζεται στο Κίεβο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι οι 204.000 μεταξύ αυτών θα είναι στρατιώτες.

Τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά βίας στην ανατολική Ουκρανία έχουν αυξηθεί, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να πολεμούν τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

 

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ουκρανία και οι επιθέσεις των αυτονομιστών έχουν κλιμακωθεί καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος. «Μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτών χωρίς διακριτικά έχει θεαθεί στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπου είναι συνεχής ο βομβαρδισμός θέσεων και οι αντάρτες θέλουν να επεκτείνουν τα εδάφη τα οποία ελέγχουν», ανέφερε.

 

Ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 40 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρόσθεσε. Παράλληλα στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, η διοίκηση αυτού του προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών ανακοίνωσε ότι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βομβαρδισμούς της πόλης του Ντονέτσκ.

 

«Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη χθεσινή νύχτα. Το πρωί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν και πυρά βαρέος πυροβολικού ηχούν παντού», διευκρίνισε ενώ η στρατιωτική και διπλωματική ένταση έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες.

 

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα νέες κατηγορίες του Κιέβου ότι έχει στείλει στρατιώτες και όπλα στην ανατολική Ουκρανία διατηρώντας μια ελπίδα για πρόοδο στις συνομιλίες για τη σύγκρουση αυτή που διεξάγονται σήμερα στο Βερολίνο, παρά την επανάληψη των μαχών. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στρατιωτικές της δυνάμεις επιτέθηκαν στις δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία χθες. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει αυτές τις κατηγορίες και άλλες που έχουν διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες.

 

«Το λέω κάθε φορά: αν το ισχυρίζεστε αυτό με τόση βεβαιότητα, παρουσιάστε τα στοιχεία. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει τα στοιχεία ή δεν θέλει, τι είναι αυτά, δεν ξέρω», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες. «Συνεπώς, πριν μας ζητήσετε να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι, παρακαλούμε να μας παρουσιάσετε αποδείξεις ότι το έχουμε κάνει».

 

Ο Λαβρόφ παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατέχουν περισσότερο έδαφος από ό,τι έχει οριστεί ότι θα ελέγχουν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Τόνισε ότι η Μόσχα έχει λάβει εγγυήσεις από τους αυτονομιστές ότι θα υποχωρήσουν στις διαχωριστικές γραμμές που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ.

 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί με σεβασμό στην ακεραιότητα της χώρας και τόνισε την υποστήριξη της Μόσχας στην παραμονή στην Ουκρανία των δύο ανατολικών περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές, αλλά ζήτησε αυτές να διαθέτουν περισσότερη αυτονομία. Ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες του Βερολίνου, στις οποίες θα μετάσχει με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να σημειώσουν πρόοδο και να οδηγήσουν σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών αυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.