ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν οι ιστορικές συνομιλίες Κούβας-ΗΠΑ

19:48 - 21 Ιαν 2015 | Διεθνή
Άρχισαν οι ιστορικές συνομιλίες Κούβας-ΗΠΑ
Η Ιστορία άνοιξε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο την ώρα που ξεκινούσαν στην Αβάνα οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ που έχουν ως στόχο την υπέρβαση της πολυετούς αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη, είναι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ ήδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προανήγγειλε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και του εμπάργκο που διαρκεί 53 χρόνια σε βάρος της Κούβας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης με τα λόγια: "Τερματίζουμε μία πολιτική η ημερομηνία λήξης της οποίας έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό".

Η ατμόσφαιρα είναι επιφυλακτική και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να διαχωριστούν οι έννοιες της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και της εξομάλυνσης των σχέσεων.
"Η Κούβα δεν εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Κούβα αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι μια πιο μακρά και πιο περίπλοκη διαδικασία" επισήμανε ο ίδιος.

Είναι φανερό ότι κάθε πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις της. Η Κούβα, ανακουφισμένη από την άρση του εμπάργκο, ζητά από την Ουάσιγκτον να την διαγράψει από τον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ενώ στους αντίποδες οι ΗΠΑ έχουν υψηλά στις προτεραιότητες το θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδικότερα, σε ο,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Κούβα δυσανασχετεί εξαιτίας της αμερικανικής νομοθεσίας που προβλέπει τη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου στους Κουβανούς αμέσως μόλις καταφθάνουν στην αμερικανική επικράτεια, καθώς σύμφωνα με την Αβάνα αυτό ευνοεί την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, Κουβανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η εγκαθίδρυση "υγιών" διπλωματικών σχέσεων προϋποθέτει οι ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο, να βγάλουν την Κούβα από τον κατάλογο των τρομοκρατικών χωρών και να σταματήσουν να προσλαμβάνουν Κουβανούς γιατρούς που έχουν αυτομολήσει στις ΗΠΑ.

 

Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν την Τετάρτη στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και επικεφαλής από την αμερικανική πλευρά είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αμερική Άλεξ Λι, ενώ από την κουβανική πλευρά η διευθύντρια του ΥΠΕΞ αρμόδια για τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.