ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμη για νέα παρέμβαση η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

13:03 - 27 Ιαν 2015 | Διεθνή
Έτοιμη να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της είναι η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB), έπειτα από την προηγούμενη παρέμβασή της προ ημερών για να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ πριν από 12 ημέρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της.

«Η κατάργηση του κατώτατου ορίου της ισοτιμίας σημαίνει ότι γίνεται πιο περιοριστική η νομισματική πολιτική. Αποδεχόμαστε αυτό, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Είμαστε βασικά έτοιμοι να παρέμβουμε στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε ο Ζαν Πιερ Νταντίν σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger. Οι δηλώσεις του Νταντίν και η φημολογία που υπήρχε από χθες για παρεμβάσεις της SNB στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να ανατιμηθεί το ευρώ -που είχε υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες κάτω από το 1 φράγκο- σε υψηλότερα επίπεδα. Πριν από λίγο, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν κοντά στα 1,03 φράγκα.

 

Ο Νταντίν δήλωσε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο για να ισορροπήσουν οι αγορές συναλλάγματος, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει ακριβή επίπεδα, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν παρακολουθεί μόνο την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ αλλά και αυτή με το δολάριο. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μία νέα συναλλαγματική στρατηγική, ο Νταντίν δήλωσε ότι η πολιτική της σύνδεσης της δανικής κορώνας με το ευρώ δεν θα ήταν κατάλληλη για την Ελβετία, αλλά το σύστημα της Σιγκαπούρης, το οποίο επιτρέπει το δολάριο της χώρας να ανατιμάται ή να υποτιμάται έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων της μέσα σε ένα μη ανακοινωμένο εύρος διακύμανσης, «αξίζει βαθύτερης εξέτασης». Ο ίδιος ανέφερε τη Σουηδία και τη Νορβηγία ως παραδείγματα μικρών, ανοικτών οικονομιών που τα έχουν πάει καλά με μία κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.

 

Ο Νταντίν υπερασπίσθηκε την απόφαση της SNB να καταργήσει το πλαφόν του φράγκου με το ευρώ, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι της πολιτικής αυτής για την ελβετική οικονομία είχαν αρχίσει να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη της. «Θεωρητικά, ο ισολογισμός (της SNB) μπορεί να αυξάνεται χωρίς όριο.

 

Ωστόσο, σε αυτή την κατάσταση, η SNB θα μπορούσε -σε ακραία περίπτωση- να αναγκασθεί να ρίξει πιο πολλά φράγκα στην αγορά απ΄ ότι θα ήταν υπεύθυνο από πλευράς της νομισματικής πολιτικής». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης τον κίνδυνο ζημιών στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, λόγω μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ως αιτία για την κατάργηση του πλαφόν. Τεράστιες ζημιές θα εξαφάνιζαν το ετήσιο μέρισμα που πληρώνει η SNB στους μεγαλύτερους μετόχους της, που είναι τα 26 ελβετικά καντόνια ή κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 27 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.