ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

13:29 - 28 Ιαν 2015 | Διεθνή
Το πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μπορεί να μετριαστεί με τη μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, παράλληλα με τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας, πρότεινε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κεμάλ Κόζαριτς.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υπάρχουν περίπου 10.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Ο κ. Κόζαριτς είχε συνομιλίες με την ένωση Svicarac, μέλη της οποίας είναι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

 

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πιστεύει ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η μετατροπή των δανείων σε ευρώ, στην ισοτιμία που ίσχυε, όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις των δανείων. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει στις εμπορικές τράπεζες, καθώς οι δραστηριότητές τους ορίζονται από τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί από τις δύο οντότητες της χώρας, την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία, διευκρίνισε.

 

Από την πλευρά του, το μέλος της ένωσης Svicarac Κεμάλ Ντουράκοβιτς προανήγγειλε μαζικές αγωγές δανειοληπτών, εάν η τράπεζα Hypo Bank, που κατέχει τον μεγαλύτερο όγκο τέτοιων πιστώσεων στη Βοσνία, απορρίψει την πρόταση για τις μετατροπές των δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.