ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφερε το ISIS το τέλος της Al-Qaida;

12:49 - 11 Ιουν 2015 | Διεθνή
Έφερε το ISIS το τέλος της Al-Qaida;
Η πάλαι ποτέ πανίσχυση Al-Qaida έχει στερέψει από μέλη, υποστηρίζουν στελέχη της οργάνωσης, που κατηγορωνούν το Ισλαμικό Κράτος για «υφαρπαγή» των μαχητών της. Το ISIS έχει προχωρήσει σε συστηματική στρατολόγηση μελών της Al-Qaida μεταβάλλοντας την ισορροπία μεταξύ των κυρίαρχων ομάδων τζιχαντιστών. Δύο από τους ισχυρούς άνδρες της Al-Qaida είπαν στο Guardian ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι πλέον λειτουργική καθώς την έχει "διαλύσει" το ISIS. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνται στην Ιορδανία επισημαίνουν ότι η Al-Qaida έχει στερέψει από πόρους, ενώ δεν μπορεί πλέον να στρατολογήσει νέους χάνοντας έδαφος και αίγλη από την πρώην χαμηλότερης επιρροής ομάδα, το ISIS. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος ισχύος μεταξύ ISIS και Al-Qaida έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά - όχι πάντα με επιτυχία - τις συνεχείς αλλαγές συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των, παγκόσμιας εμβέλειας, ομάδων τζιχαντιστών.

Ο Ιορδανός θρησκευτικός ηγέτης Abu Qatada Maqdisi και ο πνευματικός ηγέτης Abu Muhammadal– Maqdisi υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Al-Qaida, ο 63χρονος Αιγύπτιος Aymanal-Zawahiri «Λειτουργεί πλέον μόνο βασιζόμενος στο αίσθημα της πίστης και της υποταγής των μελών της Al-Qaida, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως οργανωτική δομή. Μοναδικά στοιχεία που παραμένουν ενεργά είναι η πίστη και αφοσίωση» εξηγεί ο Abu Qatada Maqdisi. Ο Maqdisi (ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τη Βρετανική κυβέρνηση ως ιδιαίτερα επικίνδυνος) συμπληρώνει, ότι ο ηγέτης της Al-Qaida είναι πλέον εντελώς απομονωμένος και παραδέχεται ότι το ISIS έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει, μέσω προπαγάνδας, σημαντικό έδαφος, σε βάρος της Al-Qaida.

ηγέτης ΑΛκάιντα

Ο ηγέτης της Al-Qaida, Aymanal-Zawahiri είναι απομονωμένος και ανίσχυρος υποστηρίζουν σύντροφοί του.

 

Ο ίδιος (ο Maqdisi) που έχει απελαθεί από την Αγγλία στην Ιορδανία, ύστερα από δεκαετή δικαστική διαμάχη η οποία κατέληξε στην αθώωσή του, είναι έντονος επικριτής του ISIS. «Τα μέλη του ISIS είναι εξτρεμιστές και αποτελούν καρκίνωμα που μεγαλώνει μέσα στους κόλπους των τζιχαντιστικών κινημάτων. Δεν σέβονται κανέναν.» δήλωσε στο Guardian.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο penna.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 11 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.