ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π.Γ.Δ.Μ: Εν κινδύνω οι προοπτικές ένταξής της στην ΕΕ!

13:44 - 11 Δεκ 2016 | Διεθνή
Π.Γ.Δ.Μ: Εν κινδύνω οι προοπτικές ένταξής της στην ΕΕ!
Μία σειρά από προβλήματα και εγγενείς αδυναμίες, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την περαιτέρω προοπτική ένταξης της στην ΕΕ, συμπεραίνεται σε εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα των αρμοδίων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην χώρα, η εισροή μεταναστών, η οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και η δυσπιστία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι τα κύρια προβλήματα που, σύμφωνα με την «εμπιστευτική ενημέρωση», δημιουργούν τροχοπέδη, στην συνέχιση της προενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Παρόλο που, όπως τονίζεται, η ΕΕ παρενέβη ως μεσολαβητής, βοηθώντας τα κύρια πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία και να δεσμευτούν για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η αργή εφαρμογή της συμφωνίας, η επιδείνωση του κράτους δικαίου και η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης στην ΕΕ.

 

Προοπτικές που ήδη ήταν «θολές» εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο!

 

Οι αναλυτές, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τονίζουν ιδιαίτερα ότι, ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την έξοδο απ’ αυτήν την σύνθετη κρίση της ΠΓΔΜ, είναι η διεξαγωγή εκλογών και η συνακόλουθη δημιουργία μιας βιώσιμης κυβέρνησης.

 

Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις αναμενόμενες εκλογές, θα παρατείνει επ’ αόριστον την κρίση και θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον του γειτονικού κρατιδίου, καταλήγουν.

 

 Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 11 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.