ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χ.Α. - Διευρύνονται τα κέρδη σε Wall, Eυρώπη

18:31 - 21 Οκτ 2009 | Χρηματιστήρια
Παραφωνία... του Χ.Α. σε σχέση με τις διεθνείς αγορές που απορρόφησαν ενδοσυνεδριακά τις πιέσεις και από απώλειες, πέρασαν στα κέρδη. Τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. «Μπορούν τα fundamentals να υποστηρίξουν την άνοδο των αγορών», διερωτάται ο αντιπρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης, τη στιγμή που τα σημάδια εξόδου από τη κρίση είναι ακόμα αχνά;

Πάντως, στο Χ.Α. οι ξένοι επενδυτές, συνεπικουρούμενοι και από τους Έλληνες έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες «πρωταγωνιστούν» σταθερά στις αποδόσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,30%, στις 2.855,07 μονάδες. Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», 140, έναντι 78 που ενισχύθηκαν και 83 που παρέμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κοντά στα 270 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες σε σχέση με χθες, γεγονός που αναδεικνύει και την επιφυλακτικότητα των συναλλασσομένων, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις τους, θεωρώντας τη διόρθωση της Τετάρτης παροδική.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Eurobank, που υποχώρησε κατά 3,25%, στα 12,20 ευρώ, Πειραιώς 2,63%, στα 12,95 ευρώ, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στην Alpha και την ΕΤΕ που υποχώρησαν κατά 1,27% και 1,11% αντίστοιχα. Σημειωτέον, ότι η Alpha που ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου, υποχώρησε ανεπαίσθητα την Τετάρτη, παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά έτους, δηλαδή την περιοχή πάνω από τα 14 ευρώ. Από τα small caps ξεχώρισε το Νεώριο (19,59%), λόγω του ενδιαφέροντος για την απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μαϊλλης (16,67%) λόγω του business plan και Μηχανική (10,18%). Από τον 20άρη ξεχώρισε η μετοχή των ΕΛΠΕ (η Ε.Α. ενέκρινε την εξαγορά των πρατηρίων της BP) και ΟΠΑΠ, με άνοδο 2,02% και 1,405 αντίστοιχα.  

Με κέρδη η Wall

Με κέρδη κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, μετά την πτώση του δολαρίου, το οποίο έσπασε το φράγμα του 1,5 ευρώ, καθιστώντας τις αμερικανικές μετοχές ελκυστικότερες για τους ξένους μετοχές. Ακόμη, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της έκθεσης της «Φαιάς Βίβλου» της Federal Reserve. Την άνοδο στηρίζουν τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Yahoo και της Morgan Stanley.  

Αναλυτικά, ο Dow Jones κινείται στο +0,54% στις 10.094 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,64% στις 1.098 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο +1,02% στις 2.185 μονάδες.

Το φράγμα του 1,5 δολαρίου "έσπασε" το ευρώ πριν από λίγη ώρα, καθώς το αμερικανικό νόμισμα "κατρακυλά" στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Το δολάριο υποχωρεί και έναντι της στερλίνας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία θα ανακοινωθούν στα πλαίσια της δημοσίευσης της «Φαιάς Βίβλου».

Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρεί κατά 0,45% στις 75,556 μονάδες, καταγράφοντας την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως. Για λίγα λεπτά το ευρώ έφτασε στο 1,5 δολάρια, ενώ επανήλθε λίγη ώρα μετά στα 1,4996 δολάρια/ευρώ.

Με κέρδη 4,2% κινείται η Yahoo, η οποία τριπλασίασε τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στις περικοπές δαπανών από απολύσεις και κλείσιμο ιστοσελίδων.

«Ράλι» 5,8% για τη Morgan Stanley, καθώς τα αποτελέσματα της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, μειωμένα κέρδη εμφάνισε η Morgan Stanley το τρίτο τρίμηνο του 2009, ξεπερνώντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω των αυξημένων εσόδων, κατά 74%, του τομέα επενδυτικής τραπεζικής. Ειδικότερα, η κολοσσιαία επενδυτική τράπεζα σημείωσε κέρδη ύψους 757 εκατ. δολαρίων, ήτοι 38 σεντς ανά μετοχή από 7,07 δισ. δολάρια, ήτοι 7,38 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Επιπλέον, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 27 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 7 δισ. δολαρίων.

Ανοδικά κατά 1,7% κινείται η Wells Fargo, ύστερα από αύξηση στην κερδοφορία της κατά το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ειδικότερα, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 3,24 δισ. δολάρια, ήτοι 56 σεντς ανά μετοχή από 49 σεντς που βρίσκονταν την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Με άνοδο 8% κινείται η SanDisk, ύστερα από άνοδο των πωλήσεων της το τέταρτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, πτώση 1% καταγράφουν οι μετοχές της Boeing, ύστερα από υποβάθμιση των προβλέψεων της για την κερδοφορία του 2009.

Ανοδικά στην Ευρώπη

Ανοδικά "γύρισε" η Ευρώπη, ακολουθών

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.