ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες σε Ευρώπη και Wall

20:01 - 21 Ιαν 2010 | Χρηματιστήρια
Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,58% στις 5.335,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,79% στις 5.746,97 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε απώλειες 1,70% στις 3.862,16 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στη Wall, καθώς ο Dow Jones υποχωρεί 1,69% στις 10.424,27 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στο -1,72% στις 1.118,50 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 1,05% στις 2.267,17 μονάδες.
Πτωτικά οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι μεγαλύτεροι δείκτες στην Ευρώπη, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Goldman Sachs, αντιστάθμισαν τις αποθαρρυντικές νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τα κέρδη που είχαν σημειώσει από την αρχή της χρονιάς έχουν αρχίσει και εξανεμίζονται καθώς οι κεφαλαιαγορές κλείνουν τις τελευταίες εβδομάδες με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1% στις 253,74 μονάδες. Οριακές μεταβολές παρουσίασε ο MSCI Asia Pacific Index.

Το παγκόσμιο ράλι των μετοχών θα σταματήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέσω μιας μέτριας ανάκαμψης των μεγαλύτερων οικονομιών και περιορισμένων εταιρικών κερδών, προβλέπει ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος Nuriel Roubini.

Η αποτυχία να ελεγχθούν «φούσκες» στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες πυροδοτούνται και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, μπορεί να προκαλέσει μια «σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις, κάτι το οποίο θα δράσει αρνητικά στην παγκόσμια αλλά και τοπική οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Roubini σε ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ΑΕΠ της Κίνας σημείωσε αύξηση 10,7% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 8,9%, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών  έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 10,5%.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετάλλων στο Λονδίνο. Η Xstrata ενισχύθηκε 1,8% και η Lonmin κατά 1,8% επίσης.

‘Αλμα΄ 3,4% για την Petropavlovsk, που ανακοίνωσε αύξηση ετήσιας παραγωγής χρυσού κατά 21%.

Ανοδος 2,7% για την Logitech. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 41% στο τρίτο τρίμηνο στα 57,1 εκατ. δολάρια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 48,7 εκατ. δολαρίων.

Η Ahold ενισχύθηκε κατά 1,1%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις τετάρτου τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 6,8 δις. ευρώ (9,6 δις. δολάρια).

Κέρδη 20% για την Enterprise Inns, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 4%, ενώ ανοδικά κατά 4,8% κινήθηκε η United Utilities Group, καθώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας το 2010.

Στο +7,2% και η EBay, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία αποτελέσματά της.

«Βουτιά» 9,8% για την TomTom, καθώς η Nokia ανακοίνωσε ότι το θα παρέχει το σύστημα πλοήγησης μέσω του προγράμματος Ovi Maps δωρεάν. Ταυτόχρονα, η BofA Merrill Lynch Global Research τοποθέτησε την TomTom στη “least preferred” λίστα της .

Πτώση 1,5% για τη Drax Group, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Citigroup.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη πτώση εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Ειδικότερα,  τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τα υψηλά 26 μηνών στις 54,2 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 54,5 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 53,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 53,9 μονάδες.

Ωστόσο, ο PMI βιομηχανίας ανήλθε στις 52 μονάδες από 51,6 μονάδες το Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών, άνω των 51,8 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημαντικές απώλειες στη Wall

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνονται ρευστοποιήσεις στην αμερικανική αγορά, καθώς ο δείκτης μεταποίησης Phili Fed σημείωσε σημαντική πτώση, αντισταθμίζοντας τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν η απρόσμενα αυξημένες νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο ράλι των μετοχών θα σταματήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέσω μιας μέτριας ανάκαμψης των μεγαλύτερων οικονομιών και περιορισμένων εταιρικών κερδών, προβλέπει ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος Nuriel Roubini.

Η αποτυχία να ελεγχθούν «φούσκες» στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες πυροδοτούνται και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, μπορεί να προκαλέσει μια «σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις, κάτι το οποίο θα δράσει αρνητικά στην παγκόσμια αλλά και τοπική οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Roubini σε ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο +1,5% κινείται η Goldman Sachs, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, στην κερδοφορία επέστρεψε η Goldman Sachs, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το τραπεζικό ίδρυμα παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 4,95 δισ. δολαρίων, ήτοι 8,20 δολάρια ανά μετοχή από ζημιές ύψους 2,12 δισ. δολαρίων, ήτοι 4,97 δολάρια ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 5,20 δολάρια ανά μετοχή. Επιπλέον, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 9,62 δισ. δολάρια από 9,65 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Άλμα» 7,3% για την  Εbay, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία αποτελέσματά της.

Ανοδικά 3,2% κινείται και η Continental Airlines, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία το δ’ τρίμηνο, ενώ κέρδη 4,4% και 3,4% παρουσιάζει η Xerox και η Starbucks, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Στον αντίποδα της ανόδου βρίσκεται η Garmin, η οποία υποχωρεί κατά 3,1%. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορητών συσκευών πλοηγών στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε από την ανακοίνωση της Nokia ότι η εγκατάσταση του λογισμικού πλοήγησης στα κινητά τηλέφωνα θα αυξήσει την αξία πώλησης των συσκευών.

Στα μακροικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που μας πέρασε, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων οκτώ βδομάδων. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν κατά 36.000 στις 482.000, κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση στις 438.000.

Με πτώση διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 15,2 μονάδες, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 17 μονάδες.

Ανοδο 1,1% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αυξηθεί την άνοιξη. Σημειώνεται ότι η άνοδος ήταν μεγαλύτερη των αναμενόμενων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για 0,7%. Οκτώ στους 10 δείκτες βελτιώθηκαν το Δεκέμβρη, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε κατά 0,1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.