ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη

12:52 - 26 Ιαν 2010 | Χρηματιστήρια
Απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν - για πέμπτη συνεχή ημέρα – οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα ανώτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι κολοσσοί Siemens και Novartis. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί 0,6% στις 246,76 μονάδες, κυμαινόμενος στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,67% στις 5.225 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX χάνει 0,62% στις 5.596 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει απώλειες 0,69% στις 3.755 μονάδες.

Αρνητικά κινούνται οι μεταλλευτικές εταιρείες, με φόντο την υποχώρηση των συμβολαίων του αργού πετρελαίου και των μετάλλων και την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Ενίσχυση του δολαρίου και έναντι του γιεν μετά την υποβάθμιση σε ‘αρνητική’ από ‘σταθερή’ την προοπτική της ιαπωνικής οικονομίας από την πλευρά του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ενίσχυση 1,2% για τη STMicroelectronics, με φόντο τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου χρήσης.

Κέρδη 2,9% για τη γερμανική Siemens μετά την ανακοίνωσή της για κέρδη της τάξης των 1,48 δισ. ευρώ (2,09 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών 1,20 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Άνοδος 1,4% και για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μετά την ανακοίνωσή της για αύξηση της κερδοφορίας της κατά 50% το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.

Υποχώρηση 1,6% για τη BHP Billiton, 1,3% για την Anglo American και 2,5% για τη Rio Tinto.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας:

- Στις 95,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, έναντι των 94,7 μονάδων το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του Ifo ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 95,1 μονάδες.

- Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης το ΑΕΠ της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε κάμψη κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αν και η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ είναι μικρότερη των εκτιμήσεων (την τοποθετούσαν στο +0,4%), το πρακτορείο Marketwatch αναφέρει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνει στη Βρετανία το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 26 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.