ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάνω» η Wall- «Κάτω» η Ευρώπη

23:05 - 27 Ιαν 2010 | Χρηματιστήρια
Ανοδικά έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones κινήθηκε στο +0,41% στις 10.236,69 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 1.097,52 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά 0,80% στις 2.221,41 μονάδες. Από την άλλη, με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,13% στις 5.217,47 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,45% στις 5.643,20 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε απώλειες 1,24% στις 3.759,80 μονάδες.

Με κέρδη η Wall

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed για διατήρηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά, αλλά και της επισήμανσης ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας συνεχίζεται. Η αρχική απογοήτευση των επενδυτών λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και των αποθαρρυντικών στοιχείων για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες έφτασαν σε χαμηλό 9 μηνών, υπερκεράστηκε από την ανακοίνωση της Apple σχετικά με το καινούργιο και πολλά υποσχόμενο προϊόν iPad, το οποίο μειώνει το κόστος απόκτησης Η/Υ κατά το ήμισυ.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η Federal Reserve κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς ενώ επισημάνθηκε ότι σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται, η δυσκολίες που εμφανίζονται στην αγορά εργασίας συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC) η κατανάλωση των νοικοκυριών διευρύνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς, καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρόμοια και η εικόνα από την πλευρά των επιχειρήσεων, καθώς ενώ παρουσιάζεται ανάπτυξη, οι επενδύσεις στις κατασκευές παραμένουν αδύναμες, ενώ και οι εργοδότες δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αμοιβών. Ωστόσο, παρατηρείται μερική σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ αποθεμάτων και πωλήσεων.

Ο δανεισμός των τραπεζών δεν έχει βελτιωθεί, οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις «στρόφιγγες» του δανεισμού, ενώ την ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν οι κεφαλαιαγορές.

Την «άφιξη» του νέου προϊόντος iPad ανακοίνωσε ο CEO της Apple, Steve Jobs, σήμερα. Το νέο προϊόν θα συνδυάζει τεχνικά χαρακτηριστικά laptop και ipod, ενώ θα βγει στην αγορά σε 60 ημέρες με αρχικό κόστος 499 δολάρια. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε τη θετική αντίδραση των επενδυτών, οι οποίοι προσδοκούν σε αύξηση των πωλήσεων. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο +0,2%.

«Βουτιά» 4,4% για την Caterpillar, η οποία εμφάνισε πτώση 65% στην κερδοφορία της στο δ’ τρίμηνο, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2010. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της υποχώρησαν στα 232 εκατ. δολάρια, ήτοι 36 σεντς ανά μετοχή, από 661 εκατ. δολάρια, ήτοι 1,08 δολάρια ανά μετοχή, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 29 σεντς ανά μετοχή.

Σχεδόν σταθεροποιητικά κατά 0,13% κινήθηκε η Yahoo, αν και επέστρεψε στην κερδοφορία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ στο ίδιο διάστημα εμφάνισε πτώση πωλήσεων εξαιτίας της κάμψης στην online διαφήμιση. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 119 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή, από ζημιές ύψους 278 εκατ. δολ. ή 22 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Κέρδη 4,8% κατέγραψε η Berkshire Hathaway, ύστερα από την εισαγωγή της στο δείκτη S&P 500.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 7,6% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 342.000, από 370.000 που είχαν διαμορφωθεί το Νοέμβριο. Η πτώση αυτή οφείλεται στη λήξη του προγράμματος ενίσχυσης της αγοράς πρώτης κατοικίας από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά διέψευσε τους αναλυτές που πίστευαν ότι θα υπάρξει μικρή πτώση στις 365.000.

Για ολόκληρο το 2009, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 8,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι 374.000, ενώ χαμηλότερα κατά 23% διαμορφώθηκαν από τα επίπεδα του 2008. Σημειώνεται εδώ ότι ο αριθμός των απούλητων κατοικιών υποχώρησε κατά 1,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 38 ετών.

Πτωτικά η Ευρώπη

Απώλειες κατέγραψαν  οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, φτάνοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Στο -0,8% βρέθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 στις 247,38 μονάδες, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,2%.

Οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν 6,5% μετά την ανακοίνωση κερδών ύψους  31 εκατ. ευρώ (43,5 εκατ. δολάρια), ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υπό πίεση βρίσκονται και άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Απώλειες 5,1% για τη Banco Santander και 4,1% για τη Banco Popolare.

Στο -6,4% βρέθηκε η HeidelbergCement, μετά την ανακοίνωση ζημιών από τη Cemex, ενώ στο -4,4% η Lafarge και στο -5,1% η Holcim.

Κάμψη 5,5% για τη γερμανική εταιρεία χημικών Wacker Chemie, μετά από ανακοίνωση ότι αναμένει διευρυμένες ζημιές.

Απώλειες 5,1% για την Tullow Oil. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2010 η παραγωγή της αναμένεται περιορισμένη μεταξύ των 55.000 και 57.000 βαρελιών, έναντι των 58.300 βαρελιών το 2009.

Στο -1,2% βρέθηκε η Rio Tinto και στο -3% η Xstrata, στον απόηχο της πτωτικής πορείας της τιμής των εμπορευμάτων.

Πτωτικά 6,3% κινήθηκε η Man Group, καθώς το fund της, Man AHL Diversified Futures, υποχώρησε 3,6%, διαγράφοντας τα κέρδη που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους.

Άνοδος 49,6% για την ολλανδική Spyker. Η εταιρεία την Τετάρτη ανακοίνωσε την αγορά της σουηδικής Saab από τη General Motors Co.

Ανοδικά 3,1% κινήθηκε η Yahoo!, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη 0,5% παρουσίασαν το Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία, ενώ υποχώρησαν 5,4% σε ετήσια βάση το 2009, με 'βαρίδι' τον κλάδο των υπηρεσιών (πτώση 19,4%).

Κάμψη εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Ιανουάριο, απογοητεύοντας τους καταστηματάρχες μετά από ένα τρίμηνο ανόδου, σύμφωνα με έρευνα του Confederation of British Industry.

Στη σχετική έρευνα, το 28% των εμπόρων είπαν ότι ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε αλλά το 36% ότι υποχώρησε, φέρνοντας το ισοζύγιο Distributive Trades Survey στο -8% από +13 το Δεκέμβριο.

Η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται εν μέρει στο κύμα ψύχους που χτύπησε τη Βρετανία στις αρχές της χρονιάς, αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ.

Για το Φεβρουάριο, οι καταστηματάρχες αναμένουν πωλήσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο -1%.

Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.