ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις διεθνείς αγορές

19:58 - 02 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Ευρώπη, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,68% στις 5.283,31 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε ανοδικά στο +0,98% στις 5.709,66 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 σημείωσε κέρδη 1,33% στις 3.812,13 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,64% στις 10.250,67 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,46% στις 2.181,26 μονάδες και ο S&P καταγράφει κέρδη 0,78% στις 1.097,64 μονάδες.
Κέρδη στις ευρωαγορές

Κέρδη σημείωσαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα κέρδη στον κλάδο των μεταλλουργικών εταιρειών αντιστάθμισαν τα κατώτερα των εκτιμήσεων κέρδη της BP στο δ΄τρίμηνο. Το τριήμερο αυτό ράλι ανόδου είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καταδεικνύοντας ότι σιγά σιγά οι αγορές βρίσκουν βηματισμό.

Στο +0,9% βρέθηκε ο δείκτης Stoxx 600 στις 250,7 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,8%.

Κέρδη 3,9% για τη Rio Tinto, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Citigroup, ενώ ανοδικά κατά 4,6% κινήθηκαν οι Xstrata και Lonmin.

«Αλμα» 5,3% για την Telecom Italia, καθώς η εφημερίδα la Repubblica ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο» φως στη συγχώνευση με της εταιρείας με τη Telefonica. Σημειώνεται ότι η Telefonica υποχώρησε 0,8%.

Ανοδικά κατά 4,2% κινήθηκε η UbiSoft Entertainment, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε “outperform” από την Exane BNP Paribas.

Στο +4,1% βρέθηκε η ARM Holdings.

Στο -3,9% βρέθηκε η BP, καθώς «επέστρεψε» στην κερδοφορία το δ΄τρίμηνο, ωθούμενη από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, την αυξημένη παραγωγή και διαθεσιμότητα στα διυλιστήριά της από το 2004. Αναλυτικά, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. δολάρια από ζημιές ύψους 3,3 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Εξαιρουμένων των έκτατων στοιχείων, η εταιρεία θα είχε κέρδη ύψους 4,38 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 4,66 δισ. δολαρίων. Ακόμη, η παραγωγή της ενισχύθηκε κατά 4,05 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, από 3,95 εκατ. βαρέλια.

Απώλειες 2,2% για τη Belgacom, λόγω των μειωμένων χρεώσεων της μονάδας της Proximus, και 6,1% για τη Mobistar, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές πρότειναν τη μείωση των χρεώσεων στις κλήσεις που απευθύνονται σε άλλες εταιρείες.

Αύξηση 0,8% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το Δεκέμβρη σε μηνιαία βάση, κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο 0,8%. Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,5%. Για το 2009, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,8% σε σχέση με το 2008.

Ανοδο 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβρη, έναντι πτώσεως 2,9% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ενέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητο σε μηνιαία βάση και να υποχωρήσει κατά 3% σε ετήσια.

Ανοδος στη Wall

Κέρδη σημειώνουν και οι δείκτες στη Wall, χάρη στα καλύτερα των εκτιμήσεων μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα. Σημαντικά στηρίγματα παρέχουν οι εταιρείες D.R. Horton και Lexmark International, των οποίων τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

‘Αλμα’ 11% για τη Lexmark International, τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εκτυπωτών στις ΗΠΑ, καθώς άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου χρήσης της εταιρείας χάρη στις περικοπές θέσεων εργασίας και το λανσάρισμα περισσότερων προϊόντων laser. Επίσης, προβλέπει κέρδη τουλάχιστον 80 σεντς ανά μετοχή το α' τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν 62 σεντς.

Το τέταρτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν στα 59,8 εκατ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή, από 18,1 εκατ. δολάρια ή 23 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών και διαμορφώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια.

Στο +10% βρίσκεται και η κατασκευαστική D.R. Horton, η οποία ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου του 2009, σημείωσε το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από το 2007, καθώς απέδωσαν τα μέτρα περικοπών κόστους λειτουργίας.

Κέρδη και για τον κλάδο των εταιρειών πιστωτικών καρτών, καθώς η Bank of America, αναβάθμισε τον κλάδο σε buy από neutral, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει ανοδικό momentum για τα κέρδη το 2010. Η American Express βρίσκεται στο +2,5% και η Discover Financial Services στο +3,3%.

Η Alcoa και η Freeport-McMoRan Copper & Gold ενισχύονται πάνω από 1,2% μετά την αναβάθμιση της σύστασης αγοράς των μετοχών τους από τη Citigroup σε “buy,” ενώ κέρδη 0,8% καταγράφει και η Exxon Mobil μετά τη σύσταση αγοράς από τη Bank of America.

Κέρδη έναντι ζημιών εμφάνισε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χημικών στις ΗΠΑ, Dow Chemical Co., κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα βασικών πλαστικών και υλικών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 87 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή, από ζημιές ύψους 1,55 δισ. δολ. ή 1,68 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της εταιρείας ωστόσο υποχωρεί κατά 3,6%.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18 σεντς ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 11 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% στα 12,5 δισ. δολάρια.

Αυξημένες κατά 1% εμφανίστηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από τη βουτιά του 16,4% που σημείωσαν το Νοέμβριο. Η άρση του μέτρου της βοήθειας για την αγορά πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, οδήγησε τους αγοραστές στις λύσεις των κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες. Ο εν λόγο δείκτης είναι κατά 10,9% υψηλότερος σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008, ενώ διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες από 95,6 το Νοέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.