ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναγεννήθηκε» η Wall- Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

00:07 - 06 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones σημείωσε ανοδο κατά 0,10%, στις 10.012,23 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,29% στις 1.066,19 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 2.141,12 μονάδες. Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχώρησε 1,53% στις 5.060,92 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX σημείωσε απώλειες 1,79% στις 5.434,34 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC έχασε 3,40% στις 3.563,76 μονάδες.

Και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Dow

Τη μεγάλη ανατροπή πραγματοποίησαν οι αμερικανικοί δείκτες την τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, καθώς η ανάκαμψη του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατάφερε όχι μόνο να «ψαλιδίσει» τις απώλειες των δεικτών που έφτασαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 2%, αλλά και να τους οδηγήσει σε θετικό έδαφος. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στους επενδυτές σχετικά με την υπερβολική αρνητική αντίδραση που είχαν αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών μελών της ευρωζώνης, επισκίασε τις ανησυχίες που μέχρι τότε έστελναν στο «βαθύ κόκκινο» τη Wall. Σημαντική ήταν και η συμβολή της ανακοίνωσης για πτώση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από το 10%.

Ωστόσο, συνεχίστηκε η πτώση των αμερικανικών δεικτών και αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,5%, ο Nasdaq κατά 0,3% και ο S&P 500 κατά 0,5%.

«Κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση χρόνο με το χρόνο, με τα καλά νέα είναι περισσότερα από τα άσχημα. Παρατηρούμε, δε, ότι η βιομηχανία έχει ξεκινήσει να «ανοίγει» νέες θέσεις εργασίας,» δηλώνει ο αναλυτής Art Hogan της Jeffereies & Co, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων ανεργίας.

Mε απώλειες άνω του 1,4% κινήθηκε οι General Electric, Boeing και 3M.

Πτωτικά κατά 3% κινήθηκε η Nordstrom, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από τη Goldman Sachs Group.

Στο -2,3% βρέθηκε η Coach, της οποίας η μετοχή επίσης υποβαθμίστηκε από τη Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, με κέρδη κινήθηκαν η American Express και η Intel, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ανεργίας.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 1,6% σημείωσαν οι Cisco Systems και Intel, καθώς σημαντική ώθηση έδωσε η υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 10%, και συγκεκριμένα στο 9,7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Στο 9,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, από 10% το Δεκέμβρη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, πτώση κατά 20.000 εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα τον Ιανουάριο, από άνοδο 15.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες αύξησαν τις ώρες εργασίας ή ζήτησαν υπερωρίες από τους υφιστάμενους υπαλλήλους τους, αποφεύγοντας να προβούν σε προσλήψεις, ενώ το χειρότερο πλήγμα από πλευράς κατάργησης θέσεων δέχθηκε ο κλάδος των κατασκευών και ο δημόσιος τομέας.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι το Δεκέμβρη, έχουν χαθεί 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ το 2009 χάθηκαν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

«Βουτιά» στην Ευρώπη

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «βυθίστηκαν» οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έντονη ήταν η δυσφορία των επενδυτών για τους τριγμούς που προκαλούν στο διεθνές τοπίο οι ασθενικές οικονομίες της Ευρωζώνης, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά οι δείκτες «άγγιξαν» τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα βδομάδων.

Απώλειες σημειώθηκαν στις ευρωαγορές σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο FTSE υποχώρησε κατά 4,56%, ο DAX κατά 4,58% και ο CAC κατά 6,72%.

Στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI 20 υποχώρησε 2,4%, ενώ στην Ισπανία ο Ibex 35 βρέθηκε στο -1,4%, μετά από ανακοίνωση της Bank of Spain ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Τρίτη ημέρα απωλειών για τους κυριότερους δείκτες. Πτώση 1,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 238,47 μονάδες, ενώ στο -2,5% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific Index.

Απώλειες 3,8% για την Banco Comercial Portugues, 4,2% για την Galp Energia και 3,4% για τη Banco Santander.

Απώλειες 3,5% για τη βρετανική BG Group. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση κερδών για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.

Στο -1,9% κινήθηκε η BHP Billiton και στο -2,2% η Rio Tinto, καθώς η τιμή του χαλκού υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

«Βουτιά» 17% για την Icap, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία.

Κέρδη 1,3% για τη British Airways. Η εταιρεία ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών για το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Πτώση 3,7% για τη Renault, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «hold» από τη Royal Bank of Scotland Group, και κάμψη 3,6% για τη LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton , η οποία ανέφερε πτώση 13% στην κερδοφορία του έτους.

Απώλειες 7,6% για τη Ρetroplus Holding, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Bank Vontobel.

Στον αντίποδα, με κέρδη 4,9% κινήθηκε η Compass Group, καθώς η πτώση των πωλήσεων της συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο χρήσης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μείωση της τάξης του 2,6% κατέγραψε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, συγκρινόμενη με τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και τεχνολογίας της χώρας. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας είχε αυξηθεί κατά 0,7%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα επίπεδα Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5%.

Αύξηση της τάξης του 0,4% παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Τα ανωτέρω στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 3,8%. Κινητήριος μοχλός της αύξησης, η ενίσχυση των τιμών στα προϊόντα πετρελαίου, σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα και στα προϊόντα καπνού. Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3% στις τιμές παραγωγού.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 06 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.