ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό «άρωμα» στη Wall- Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

00:19 - 10 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 10.058,33 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,30% στις 1.070,51 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 2.150,87 μονάδες. Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κέρδισε 0,38% στις 5.111,84 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 5.498,26 μονάδες, ενώ ο CAC σημείωσε άνοδο 0,15% στις 3.612,76 μονάδες.

Στα "ύψη" η Wall

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, εν μέσω δημοσιευμάτων για ευρω-σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο αναστέλλει τις συνολικότερες ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Επιπλέον, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ξεχωριστή βοήθεια από την Γερμανία, η οποία όμως δεν θα είναι αποκομμένη από το γενικότερο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ, το οποίο θα ανακοινωθεί το αργότερο τις επόμενες δύο ημέρες.

Εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το «ντόμινο» εξελίξεων που μπορεί να προκαλέσει στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, ολοένα και φουντώνει η φημολογία για σχέδιο ευρω-στήριξης, εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα αναχωρήσει από το Σίδνεϊ, όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 50ής επετείου από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, "λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο" για να λάβει μέρος στη σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει επείγουσα σύνοδο του συμβουλίου των κυβερνητών της.

Το ευρώ κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου, ανακτώντας κάποιες από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Το ευρώ διαπραγματευόταν λίγο νωρίτερα στα 1,3755 δολάρια, ήτοι άνοδος 0,7%.

Με κέρδη τουλάχιστον 3,9% κινήθηκε οι Freeport-McMoRan Copper & Gold και Exxon Mobil, στον απόηχο της ανόδου των τιμών των μετάλλων, αλλά και του αργού πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού κατέγραψε άνοδο 2,5% στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κατά 3,1% κινήθηκε η Coca-Cola, καθώς οι πωλήσεις της ήταν ανώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. Καθαρά κέρδη της τάξης των 1,54 δισ. δολαρίων ή 66 σεντς ανά μετοχή ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η Coca-Cola. Το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο διεθνής κολοσσός είχε ανακοινώσει κέρδη ύψους 995 εκατ. δολαρίων ή 43 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,5 δισ. δολάρια από 7,1 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές της Wall Street τοποθετούσαν τα κέρδη στα 66 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 7,2 δισ. δολάρια.

Στο +5,7% βρέθηκε η Caterpillar, η σύσταση της οποία αναβαθμίστηκε από την Morgan Stanley σε overweight από underweight προηγουμένως.

«Άλμα» 4,9% κατέγραψε η NYSE Euronext, η οποία παρουσίασε κέρδη ύψους 172 εκατ. δολαρία, ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στον αντίποδα, πτώση 8,8% κατέγραψε η Electronic Arts, καθώς τα κέρδη της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στο +2,5% βρέθηκε η Monsanto, μετά τη σύσταση buy που έδωσε στη μετοχή της η Bank of America, από neutral προηγουμένως.

Κέρδη 9,9% σημείωσε η Electronic Arts, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της εταιρικής χρήσης του 2011 θα διαμορφωθούν στα 70 cents από 50 cents που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εξανεμίζοντας τα πρωϊνά τους κέρδη, καθώς τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της UBS και της Unibail-Rodamco, αντιστάθμισαν τις φήμες για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοδικά 0,1% κινήθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 στις 239,19 μονάδες, που έκλεισε με θετικό πρόσημο τη Δευτέρα για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις, κερδίζοντας έδαφος από τα κέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών.

Ανοδικά κινήθηκε οι μεταλλευτικές εταιρείες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Κέρδη 3,8% για τη Rio Tinto και 3,9% για την Xstrata.

Κέρδη 4,8% για την Swatch Group. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2009 χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με το 2008, ωστόσο τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη 9,6% για την Elekta, της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η Svenska Handelsbanken σε buy.

Στο +7,8% βρέθηκε και η Vestas Wind Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο κατασκευής αιολικών πάρκων, καθώς ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην πώληση ομολόγων. Επιπλέον, η εταιρεία εισήχθη στη λίστα των προτιμώμενων μετοχών από τους αναλυτές, εξαιτίας της επιτυχίας τεσσάρων offshore προγραμμάτων που χειρίζεται.

Απώλειες 5,4% για τη UBS. Η εταιρεία ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία  το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, έναντι ζημιών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, ο τραπεζικός κολοσσός ήρθε αντιμέτωπος με εκροές της τάξης των 56,2 δισ. ελβετικών φράγκων, από εκροές ύψους 36,7 δισ. ελβετικών φράγκων το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

«Βουτιά» 23% και για την αεροπορική SAS, λόγω των κατώτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της. «Βαρίδι» στη μετοχή αποτελεί και η ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές 700 θέσεων εργασίας.

Πτώση 2,5% σημείωσε η Fiat, καθώς η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για διακοπή των κινήτρων αγοράς αυτοκινήτων, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές για την πορεία της κερδοφορίας της εταιρείας.

Απώλειες 6% για την Unibail-Rodamco, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρείας Guillaume Poitrinal η εταιρεία δεν θα καταφέρει να σημειώσει άνοδο στα καθαρά κέρδη της που να ξεπεράσει το 2%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη μείωση από το 1950 κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι εισαγωγές και εξαγωγές στη Γερμανία το 2009, ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκρινόμενες με ένα χρόνο νωρίτερα, οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 18,4% και οι εισαγωγές κατά 17,2%. Πέρυσι η Γερμανία έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα παγκοσμίως από την Κίνα.

Το 2009 το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης των 136,1 δισ. ευρώ (186,2 δισ. δολάρια), σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008 (πλεόνασμα 178,3 δισ. ευρώ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.