ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «πράσινο» η Ευρώπη- Νευρικότητα στη Wall

20:01 - 10 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,11% στις 5.117,70 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κέρδισε 0,47% στις 5.523,88 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε κέρδη 0,24% στις 3.621,56 μονάδες. Από την άλλη μεριά πτωτικά πρόσημα καταγράφονται στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones υποχωρεί 0,29% στις 10.029,62 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,37% στις 1.066,54 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες ύψους 0,45% στις 2.141,25 μονάδες

Οι ελπίδες για την Ελλάδα «ανέβασαν» την Ευρώπη

Αν και έχασαν σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους, οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο «πράσινο», με φόντο τις φήμες που θέλουν την Ελλάδα να δέχεται βοήθεια από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία θέλουν την Γερμανία να ερευνά σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ το «ελληνικό πρόβλημα» θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Κέρδη 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 240,61 μονάδες, ενώ στο +0,3% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific Index.

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, μεταδίδει το Bloomberg. «Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Τζακάρτα.

«Εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ζώνη του ευρώ να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν την ελληνική κυβέρνηση με έναν τρόπο που δεν θα είναι πολύ ακριβός για την Ελλάδα και θα προσφέρει ανακούφιση», επισήμανε ο Soros.

Κέρδη 4,3% για τη βελγική Fortis, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland, ενώ στο +4,3% για τη Banco Comercial Portugues, καθώς τα κέρδη της μονάδας της στην Πολωνία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Άλμα» 9,5% για την ICAP, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs, ενώ ανοδικά κατά 1,8% κινείται η Vestas Wind Systems, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Στο +5,4% βρέθηκε η Marine Harvest, καθώς αναμένει τα κέρδη του α’ τριμήνου της να είναι «καλά».

Ανοδικά κατά 0,45% κινήθηκε ο μεγαλύτερος παραγωγός μετάλλων στον κόσμο, τη BHP Billiton, καθώς τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν.

Στο +2,8% βρέθηκε η Sacyr Vallehermoso, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών της.

Πτώση 2,1% για την Peugeot. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το δεύτερο εξάμηνο καθαρές ζημιές της τάξης των 199 εκατ. ευρώ, επίπεδο ωστόσο σημαντικά χαμηλότερο των ζημιών του πρώτου εξαμήνου του 2009 (962 εκατ. ευρώ).

Απώλειες 6,5% για την ArcelorMittal. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ατσαλιού στον κόσμο ανακοίνωσε την επιστροφή του στην κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο χρήσης (κέρδη 1,07 δισ. δολάρια), ωστόσο τα λειτουργικά του κέρδη είναι κατώτερα των εκτιμήσεων.

«Βουτιά» πάνω 21% για την Renewable Energy Corp, καθώς αναμένει χαμηλότερα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής μόλις κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, συγκρινόμενη με το Δεκέμβριο του 2008, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,9%. Για ολόκληρο το 2009, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 10,5%.

Απώλειες στη Wall

Με απώλειες συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου της FED Ben Bernanke που έκανε λόγο για μείωση της περιόδου που τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά, αλλά της απρόσμενης διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος.

Οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία θα κρίνει την ώρα της αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, προσθέτοντας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να το κάνει. Μάλιστα, ο Bernanke ανέφερε ότι η Fed διαθέτει την ευελιξία που απαιτείται για το συνδυασμό των εργαλείων άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, δεν προσδιόρισε αν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το πότε θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, ή ακόμα ποιος θα είναι ο στόχος διαμόρφωσης των επιτοκίων, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο άμεσης αύξησης από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Υπό αυτήν την προοπτική, ο πρόεδρος της Fed, ανέφερε ότι οποιαδήποτε αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού δεν θα σημαίνει σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Απώλειες ύψους 9% για τη Sprint Nextel, η οποία ανακοίνωσε χαμηλότερες των προσδοκιών πωλήσεις στο δ΄ τρίμηνο, ενώ στο -13% βρίσκεται η Dean Foods, η οποία ανακοίνωσε ότι περιμένει εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, κέρδη ύψους 1,64 δολαρίων ανά μετοχή από 1,70 δολαρίων ανά μετοχή.

Στο -7% κινείται η Micron Technology, η οποία θα αγοράσει τη Numonyx Holdings BV έναντι 1,27 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, ανοδικά κατά 2,3% κινείται η Dell, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «neutral» από τη  Bank of America.

«Άλμα» 7,5% γαι τη Baidu, η οποία αναμένει ανώτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς η Google μπορεί να εξέλθει από τη χώρα.

Κέρδη ύψους 2,6% για την Adobe Systems, καθώς η Credit Suisse αναβάθμισε της σύσταση της μετοχής της σε «outperform».

Ανοδικά 0,8% κινείται η Peabody Energy, μετά τη σύσταση “overweight” από τη JPMorgan Chase & co.

Στα 40,2 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για έλλειμμα ύψους 37,7 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι εισαγωγές ανήλθαν κατά 8,4 δισ. δολάρια στα 189,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 4,6 δισ. δολάρια στα 142,7 δισ. δολάρια. Για το έτος 2009, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στις 380,7 δισ. δολάρια από 695,9 δισ. δολάρια το 2008.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών για τα υπέρογκα ελλείμματα ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες αφορούν στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες «παλεύουν» να μειώσουν τα ελλείμματά τους, ενώ, ταυτόχρονα, απομακρυνθούν τους επενδυτές.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ο δείκτης Professional Global Confidence υποχώρησε στις 54,9 μονάδες το Φεβρουάριο από 66,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης έφτασε σε υψηλό δύο ετών. Ωστόσο, ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.