ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη- Νευρικότητα στη Wall

20:03 - 26 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,45% στις 5.354,52 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κέρδισε 1,20% στις 5.598,46 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε κέρδη 1,87% στις 3.708,80 μονάδες. Νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,13% στις 10.333,96 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη κατά 0,14% στις 1.104,47 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,15% στις 2.237,48 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα για τους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με φόντο τα κέρδη των μεταλλουργιών λόγω του «ράλι» των τιμών των μεταλλευμάτων, αλλά και των καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Cie. de Saint-Gobain SA.

Μετά τις απώλειες της Πέμπτης κατά 1,6%, σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 244,37 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη ύψους 0,6%.

Ανοδικά κινείται ο κλάδος των εμπορευμάτων, μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, με κινητήριο μοχλό τα κέρδη που καταγράφουν τα συμβόλαια του χρυσού, του χαλκού και της πλατίνας και καθώς το δολάριο υποχωρεί. Το ευρώ ενισχύεται στα 1,3576 δολάρια. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,23% στα 1.111,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ η τιμή του αργού καταγράφει κέρδη ύψους 0,90% στα 78,87 δολάρια το βαρέλι.

Στο +1,7% βρέθηκε η BHP, ενώ κατά 2,4% ενισχύθηκε η μεταλλουργική Rio Tinto και κατά 2,8% η Vedanta Resources.

Η Belgacom κέρδισε 1%. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης κέρδη EBITDA ύψους 1,97 δισ. ευρώ, από 1,91 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Κέρδη ύψους 7,6% για τη Saint-Gobain, τα αποτελέσματα της οποίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωση σχέδιο αποταμίευσης ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ ανέφερε ότι θα διατηρήσει μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.

«Άλμα» 8,2% για τη Bekaert, καθώς η μείωση της κερδοφορίας της ήταν κατώτερη των προσδοκιών, ενώ ανοδικά κατά 1% κινήθηκε η Telefonica, μετά την αύξηση 22% στα κέρδη του δ’ τριμήνου.

Κατά 6,1% ενισχύθηκε η Serco Group, ματά τη «δυνατή» αύξηση των εσόδων της.

Στον αντίποδα, απώλειες 2,2% για τη γερμανική Bayer. Για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κατά 44,3% στα καθαρά κέρδη, τα οποία όμως είναι χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Πτώση 5,7% για τη βρετανική Lloyds. Το τραπεζικό ίδρυμα ανακοίνωσε ετήσιες προ φόρων ζημιές, ύψους 6,3 δισ. στερλινών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 1% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, έναντι 0,9% τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,8%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,5% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,8%.

Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Λετονία (-3,3%), την Ιρλανδία (- 2,4%) και την Εσθονία (-1%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (6,2%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Πολωνία (3,9%).

Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε ένα κράτος μέλος και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.

Αύξηση κατά 0,3% σημείωσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ της Βρετανίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Την ίδια ώρα οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Συγκρινόμενο με τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, το βρετανικό ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου μειώθηκε κατά 3,3%.

Πτώση κατά 1% κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Nationwide Building Society. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά σε διάστημα 10 μηνών που οι τιμές κατοικίας στη χώρα παρουσιάζουν κάμψη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, η πτώση των τιμών αποδίδεται πιθανότατα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος (χιόνι και ψύχος), καθώς και στη λήξη επιβολής του φόρου διακοπών. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς να ειπωθεί αν η εν λόγω συγκυρία αποτελεί την αρχή για περαιτέρω μειώσεις των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία είχαν σημειώσει αύξηση κατά 1,2%, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 8,6%.

Κατά 0,8% ανήλθε ο δείκτης των δεικτών για την οικονομία της ευρωζώνης κατά το μήνα Ιανουάριο, έναντι αυξήσεων ύψους 0,9% κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη δεν αναμένεται να επιταχυνθεί το 2010.

Νευρικότητα στη Wall

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου ταλαντεύονται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της μικρότερης των αναμενόμενων συρρίκνωσης των ζημιών της ΑΙG και της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρά την άνοδου 5,9% του αμερικάνικου ΑΕΠ.

Στο -7,4% βρίσκεται η American International Group (AIG), η οποία εμφάνισε ζημιές μεγαλύτερες των αναμενόμενων. Ειδικότερα, η AIG συρρίκνωσε τις ζημιές της κατά το δ΄τρίμηνο, οι οποίες «άγγιξαν» τα 8,9 δισ. δολάρια, ήτοι 65,51 δολάρια ανά μετοχή από ζημιές ύψους 61,7 δισ. δολαρίων, ήτοι 458,99 δολάρια ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σε ανακοίνωσή της, η AIG τόνισε ότι ενίσχυσε τις προβλέψεις της στο τμήμα Γενικών Ασφαλειών κατά 2,3 δισ. δολάρια ή 1,5 δισ. δολάρια μετά φόρων, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζει να διερευνά στρατηγικές επιλογές για τις μονάδες της International Lease Finance Corporation και American General Finance.

«Βουτιά» 5,9% για την Fluor, μετά από υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη του 2010.

Πτωτικά κινείται και η Gap, κατά 5,8%, καθώς παρότι αναμένει υψηλότερα κέρδη για το 2010, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Υψηλότερη από τα αρχικά στοιχεία ήταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο, η οποία διαμορφώθηκε στο +5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, από +5,7% που είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η άνοδος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα δύο τρίτα της ανάπτυξης οφείλονται στις μικρότερες δαπάνες στα αποθέματα, στις αυξημένες επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγωγές και πωλήσεις.

Στο σύνολο του 2009 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4%, καταγράφοντας τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις από το 1946.

Πτώση 7,2% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,05 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο σε διάστημα επτά μηνών. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ τα αποθέματα των απούλητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,5% στα 3,265 εκατ.

Ελαφρά μειωμένη εμφανίστηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο διευρύνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της αγοράς εργασίας και την αργή οικονομική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 73,6 μονάδες, από 74,4 μονάδες τον Ιανουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.