ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall και στην Ευρώπη

00:03 - 02 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη έκλεισε η Wall Street, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 10.403,56 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,02% στις 1.115,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη ύψους 1,58% στις 2.273,57 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στην Ευρώπη, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,96 % στις 5.405,94 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κέρδισε 2,06% στις 5.713,51 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAX σημείωσε κέρδη 1,64% στις 3.769.54 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της εξαγοράς της ασιατικής μονάδας της AIG από τη βρετανική Prudential, αλλά και των θετικών στοιχείων για την προσωπική δαπάνη στις ΗΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται εδώ ότι με τα σημερινά κέρδη οι αμερικανικοί δείκτες «απορρόφησαν» τις απώλειες που σημείωναν από την αρχή της χρονιάς.

Στο +6,3% βρέθηκε η AIG, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας της στην Ασία από τη Prudential έναντι 25 δισ. δολαρίων σε μετρητά και 10,5 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Ανοδικά 1,7% κινήθηκαν και οι Freeport- McMoRan Copper & Gold και 0,7% Exxon Mobil στον απόηχο των ανοδικών τιμών των μεταλλευμάτων.

Στο +11% βρέθηκε η Millipore, καθώς η ανακοίνωση εξαγοράς της από την Merck έναντι του ποσού των 6 δισ. δολαρίων σε μετρητά, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το επενδυτικό κοινό.

«Άλμα» 53% για τη OSI Pharmaceuticals, μετά την προσφορά ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, ήτοι 52,00 δολαρίων ανά μετοχή, για την εξαγορά της από την Astellas Pharma.

Σημαντικά κέρδη (1,4%) κατέγραψε και ο τεχνολογικός κλάδος του δείκτη S&P 500, εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων που καταγράφηκε στα προϊόντα τον Ιανουάριο. Η Intel έκλεισε στο +1,4%, η Micron Technology  στο +6,3% και η SanDisk στο +9,9%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,3%  εμφάνισαν οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008, αποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο σύνολο του 2009, ο μέσος όρος του αμερικανικού εισοδήματος αυξήθηκε 1,2%.

Προσαρμοσμένες στα επίπεδα του πληθωρισμού, οι πραγματικές δαπάνες σε αγαθά ανήλθαν κατά 0,8% κατά το Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες στις υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 0,1%.

Επιπλέον, τα μετά φόρων εισοδήματα υποχώρησαν 0,6% κατά το μήνα Ιανουάριο, ενώ το επίπεδο των προσωπικών αποταμιεύσεων σημείωσε πτώση στο 3,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στις 56,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης ISM Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ από 58,4 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, ο δείκτης πάνω από τις 50 μονάδες μεταφράζεται ως θετικός, καθώς οι επιχειρήσεις βελτιώνουν την αποδοτικότητα τους. οι αναλυτές ανέμεναν το δείκτης στις 57,5 μονάδες.

Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στις 59,5 μονάδες από 65,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης παραγωγικότητας υποχώρησε στις 58,4 μονάδες από 66,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης εργασίας ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες, από 53,3 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της ανακοίνωσης των πρόσθετων έκτατων μέτρων που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Κινητήριος μοχλός της ανόδου αποτέλεσαν και τα κέρδη στον μεταλλουργικό κλάδο, με φόντο τις ανησυχίες για ελλείψεις σε χαλκό, μετά την παύση παραγωγής του μετάλλου στην μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως, τη Χιλή, στον απόηχο του φονικού σεισμού του Σαββάτου.

Άνοδος 0,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacifix σημείωσε κέρδη 0,8%.

Κέρδη ύψους 2,8% κατέγραψε η BHP Billiton και η Rio Tinto. Ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και οι Antofagasta και Xstrata. Σημειώνεται ότι σήμερα, τα συμβόλαια του χαλκού «άγγιξαν» υψηλό 11 μηνών, ενώ αυτή την ώρα καταγράφουν άνοδο 1,8% στα 334,35 δολάρια.

Ανοδικά κατά 5,9% «έκλεισε» η Lanxess και 4,8% η Tomkins.

Άνοδος 2,5% για την BP. Η Bank of America's Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της εταιρείας σε «buy», από «neutral».

Κέρδη 1,6% για την Vivendi. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης κέρδη EBITDA αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Ανοδικά κατά 1,7% κινήθηκε η Sanofi-Aventis και κατά 2,7% η Tesco, μετά από ανακοίνωση της Berkshire Hathaway, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett, ότι προχώρησε σε αύξηση μεριδίων.

Στον αντίποδα, «βουτιά» 11% κατέγραψε η Prudential, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της μονάδας της AIG στην Ασία, AIA έναντι 35,5 εκατ. δολαρίων.

Απώλειες 5,5% για τη HSBC. Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κατά 2% στα κέρδη του 2009. Ωστόσο τα ανακοινωθέντα κέρδη εμφανίζονται κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 30 μηνών ανήλθε ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, με τη Γερμανία να ηγείται της ανάπτυξης και την Ελλάδα να παραμένει «πίσω», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI κατά τον μήνα που μόλις αποχαιρετήσαμε ανήλθε στις 54,2 μονάδες, έναντι των 52,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο (του 2010) εμφανίζεται το πιο ισχυρό τρίμηνο για τη βιομηχανική παραγωγή από το δεύτερο επίπεδο του 2007», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας, Chris Williamson.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο εμφάνισε σημάδια βελτίωσης στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Απαισιόδοξα, από την άλλη πλευρά, είναι τα μηνύματα που φέρνει η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.