ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall και στην Ευρώπη

19:59 - 03 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Ανοδικά έκλεισε η Ευρώπη, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,90% στις 5.533,21 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 5.817,88 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε αύξηση 0,80% στις 3.842,52 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στη Wall Street, αφού ο Dow Jones σημειώνει κέρδη ύψους 0,45% στις 10.452,99 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,54% στις 1.124,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,47% στις 2.291,46 μονάδες.

Με κέρδη η Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων έκτακτων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν χαιρετίζει τα μέτρα και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμά της.

Με κέρδη 0,7% έκλεισε, μετά από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κλείνοντας στις 252,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε κέρδη 0,5%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής τους. Ο ίδιος τόνισε την πλήρη στήριξη της χώρας μας, ζήτησε ωστόσο, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνγκερ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010. Είπε όμως, ότι αν χρειαστεί η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αναλάβει αποφασιστική συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Προς υψηλό έξι εβδομάδων ενισχύεται σήμερα η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε νωρίτερα ως και 1,10 δολάρια ή 0,1%, στα 1.138,50 δολ. η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιανουαρίου.

Απώλειες 4,1% για την Adidas. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 64% το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, ενώ η Puma υποχώρησε 2,1%.

Πτώση 1,8% για τη Holcim. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μειωμένα κατά 17,5%.

Από την άλλη μεριά, κέρδη 3,9% σημείωσε η Adecco, καθώς ανακοίνωσε την επιστροφή της στα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, αντί ζημιών το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Στο +4% βρέθηκε η Xstrata, καθώς η άνοδος του χαλκού για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ενισχύει τη ζήτηση των επενδυτών και τις προσδοκίες για περεταίρω βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.

Αύξηση 2,2% κατέγραψε η Irish Life & Permanent, ύστερα από συρρίκνωση των ζημιών της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειωμένες κατά 0,3% εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 1,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση ύψους 0,5%. Επιπλέον, οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, παρουσιάζοντας άνοδο 0,5% έναντι εκτιμήσεων που τις ήθελαν αμετάβλητες.

Αμετάβλητες παρέμειναν σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στη Γερμανία, ενώ συγκρινόμενες με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα υποχώρησαν κατά 3,4%, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σε προσαρμοσμένη βάση, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 0,1%, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Αμετάβλητος, στις 53,7 μονάδες, εμφανίστηκε το Φεβρουάριο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, συγκρινόμενος με τα επίπεδα του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Markit. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,8 μονάδες, από τα επίπεδα των 52,5 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα.

Ανοδικά η Wall

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στον απόηχο τόσο των ενθαρρυντικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ όσο και της βελτίωσης του κλάδου των υπηρεσιών.

«Άλμα» 27% καταγράφει η Novell, μετά από προσφορά, ύψους 2 δισ. δολαρίων, του μετόχου της Elliott Associates LP για την εξαγορά της.

Στο +1,2% βρίσκεται η United Parcel Service, ύστερα από τη συστάση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs Group.

Στο -0,1% βρίσκεται η Pfizer, καθώς ενδέχεται να καταβάλει προσφορά, ύψους 4,08 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της γερμανικής Ratiopharm.

Πτωτικά κατά 2,9% κινείται η Netflix, καθώς η BofA-Merrill Lynch υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε “underperform” από “buy”.

Κατά 20.000 υποχώρησαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, για 25η συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις μικρότερες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2008. Τον Ιανουάριο, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 60.000 από 22.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

«Η είκονα στην αγορά εργασίας βελτιώνεται, αλλά σταδιακά», τονίζει ο αντιπρόεδρος της  Silvercrest Asset Management Stanley Nabi.

Στις 53 μονάδες ανήλθε ο δείκτης υπηρεσιών ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, από τις 50,5 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2007. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 51 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τα μεγέθη άνω του 50 υποδεικνύουν ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κάτω από το 50 υποδεικνύουν συρρίκνωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.