ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω η Wall Street- Κάτω η Ευρώπη

00:07 - 05 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη η Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 10.444,14 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε ανοδο ύψους 0,51% στις 1.122,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 2.292,31 μονάδες. Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 5.527,16 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,39% στις 5.795,32 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 3.828,41 μονάδες.

Σταθεροποιητικά η Wall

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο των μεικτών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγικότητα κατέγραψε «άλμα» το 2009, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Στο +2,7% βρέθηκε η Walt Disney, μετά τη σύσταση «αγοράς» των μετοχών της από τη Bank of America.

Με κέρδη ύψους 1% κινήθηκε η Coca-Cola, καθώς η UBS αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από «neutral».

Τα μεγαλύτερα κέρδη του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Abercrombie & Fitch, η οποία έκλεισε στο +13%. Η Citigroup αναβάθμισε τη σύσταση της εταιρείας σε hold από sell.

Κέρδη 7% σημείωσε η AK Steel Holding, πετυχαίνοντας υψηλό έξι εβδομάδων, στον απόηχο της φημολογίας ότι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων στις ΗΠΑ θα εξαγοραστεί από μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Στον αντίποδα, πτωτικά κατά 1,2% κινήθηκε η Fifth Third Bancorp, λόγω της υποβάθμισης της σύστασης της μετοχής της από τη Sanford C. Bernstein.

Μειωμένες κατά 29.000 εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 469.000, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άνοδο κατά 6,9% εμφάνισε η παραγωγικότητα των Αμερικανών κατά το δ’ τρίμηνο, από 6,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ στο γ’ τρίμηνο, σημείωσε αύξηση 7,8%, αναθεωρημένη από το αρχικό 7,2%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για το έτος 2009, η παραγωγικότητα ανήλθε κατά 3,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων. Κατά το β’ τρίμηνο, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 1,3%.

Αύξηση 1,7% εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, έναντι ανόδου ύψους 1,5% το Δεκέμβρη, ωθούμενες από την αυξημένη ζήτηση για νέα αεροπλάνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ύψους 2,5%. Ακόμη, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν 2,6% από 3% που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα, ενώ οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών σημείωσε άνοδο 0,9%.

Πτωτικά η Ευρώπη

Πτωτικά έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, στον απόηχο των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελάριου ότι στην αυριανή συνάντηση με τον 'Ελληνα ομόλογό της, Γ. Παπανδρέου, δεν θα δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, που ικανοποίησαν την ΕΕ ωστόσο δεν της εξασφάλισαν βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη. Επιπλέον, «βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία της A.P. Moeller-Maersk και της GDF Suez.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1%. Ο MSCI Asia Pacific Index έχασε 0,7%.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε και το βασικό επιτόκιο δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

Ταυτόχρονα δεν προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι η BoE έχει «παγώσει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. στερλινών το Φεβρουάριο.

«Βουτιά» 4,1% για τη Maersk, μετά την ανακοίνωση ετήσιων ζημιών ύψους 1,29 δισ. δολαρίων, οι οποίες απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Στο -2,4% βρέθηκε η GDF Suez, η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2011, ενώ στο -1,8% η Aviva, λόγω των κατώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων της.

Πτώση 3,3% για την Anheuser-Busch InBev, καθώς τα κέρδη της μεγαλύτερης ζυθοποιίας παγκοσμίως, ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

'Βουτιά' 7% για τη Royal BAM Groep, καθώς η μεγαλύτερη οικοδομική εταιρία της Ολλανδίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει 250 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης μετοχών.

Η Vinci ενισχύθηκε 2,8% καθώς η κορυφαία οικοδομική εταιρία παγκοσμίως εμφάνισε κέρδη για το 2009, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ 'βλέπει' πιθανή αύξηση των πωλήσεων φέτος.

Κέρδη ύψους 1,2% κατέγραψε η Peugeot, καθώς ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει σε αγορά μεριδίου στη Mitsubishi Motors.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή αύξηση κατά 0,1%, ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών, εμφάνισε το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης των 16, αυξήθηκε κατά 0,1% το δ' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το δ'τρίμηνο του 2008, συρρικνώθηκε κατά 2,1%. Για το σύνολο του 2009, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,1%.

Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,3%.  Για το σύνολο του 2009, το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε κατά 4,2%.

Η ανάκαμψη της Ευρώπης δοκιμάζεται καθώς οι εταιρίες συνεχίζουν το 'πάγωμα' των επενδύσεων ενώ και οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών 'σκαρφάλωσε' το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, η ανεργία ανήλθε στο 10% από 9,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί στο 9,9%.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:18 - 05 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.